E-shop vánoční osvětlení

Bezlepkový chléb na domácí chlebíčky

12. 9. 2025

Tento recept vám přinese jemnou, chutnou a vykynutou domácí máslovou veku, a to zcela gluten free. Pokud hledáte další inspiraci na pohoštění, zkuste například tyto jednohubky s Nivou!

Co budeme potřebovat

  • 470 g bezlepkové mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 8 g soli
  • 1 1/4 lžičky xanthanové gumy
  • 230 g teplého mléka
  • 60 g másla
  • 3 velká vejce

Postup

  • Vložte mouku, cukr, droždí, sůl a xanthanovou gumu do mísy a míchejte, dokud se nespojí.
  • Přidejte mléko a neustále šlehejte. Směs bude zpočátku drobivá, ale jakmile přidáte všechno mléko, spojí se.
  • Přidejte máslo a šlehejte, dokud se vše důkladně nesmíchá.
  • Zašlehejte vejce jedno po druhém.
  • Těsto vložte do mísy vymazané olejem a nechte 1 hodinu kynout.
  • Ke konci doby kynutí předehřejte troubu na 180 °C.
  • Domácí veku pečte 38 až 42 minut, dokud nezezlátne.
  • Vyjměte z trouby, vyklopte ji z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Upečený chlebík se zlatou kůrkou v chlebové formě.
Zdroj: wholefully.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.6 / 5 (12 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *