Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem, mandlemi a kokosem
12. 9. 2025
Bohatý moučník, jehož chuť i vůni vytváří nejen kombinace kandovaného ovoce, mandlí a kokosu, ale také brandy.
Ingredience:
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku jablečného pyré
- 8 bílků
- 6 žloutků
- 1 hrnek plátků mandlí
- 1 hrnek rozinek
- 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrnek brandy
Postup:
- Předehřejte si troubu na 150 °C.
- V misce smíchejte kandované ovoce a čtvrt hrnku brandy.
- Nechte stát přes noc.
- Vyšlehejte máslo s cukrem a následně po jednom přidávejte žloutky, po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Do vzniklé směsi přišlehejte zbývající brandy.
- Postupně přidávejte také prosátou mouku střídavě s jablečným pyré.
- V jiné míse z osmi bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Pomalu ho vmíchejte do těsta.
- Přidejte namočené kandované ovoce, mandle, rozinky a kokos.
- Těsto opatrně nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček.
- Pečte přibližně hodinu a půl.
- Před vyjmutím z formy nechte bílkový chlebíček 10 minut vychladnout.
Jestliže toužíte po ještě voňavějším dezertu, můžete do těsta přidat také špetku skořice či muškátového oříšku.

Zaujaly vás recepty na bílkový chlebíček? Vyzkoušejte i naše další varianty biskupského chlebíčku.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě