Biskupský chlebíček z bílků a sušeného ovoce
12. 9. 2025
Klasickými vánočními barvami jsou červená, zlatá a zelená, i z tohoto důvodu se tak do dezertu přidává kandované ovoce v těchto barvách.
Ingredience:
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku másla
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 6 bílků
- 6 žloutků
- 1 hrnek červených kandovaných třešní
- 1 hrnek zelených kandovaných třešní
- 1 hrnek kandovaného ananasu
- 1 hrnek vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 hrnek bourbonu
- 1 šálek másla
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 140 °C a dobře vymažte a vysypejte plech či formu.
- Kandovaný ananas nakrájejte na kousky, třešně na polovinu, pokud již nejsou.
- Ořechy nasekejte na menší kousky.
- Ovoce a ořechy lehce poprašte trochou mouky.
- V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, dokud nebude hladké a krémové.
- Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Do máslové směsi přišlehejte trochu mouky.
- Poté přidejte jeden žloutek.
- Střídavě přidávejte mouku, vejce a mouku, dokud se do těsta nevmíchají všechny žloutky a mouka.
- Do těsta přidejte nasekané pekanové ořechy a třetinu množství bourbonu.
- Přidejte kandovaný ananas a další třetinu hrnku bourbonu.
- Poté přidejte kandované třešně a poslední část bourbonu společně s vanilkovým extraktem.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta.
- Vzniklé těsto přelijte do formy a pečte v předehřáté troubě pomalu asi dvě a půl hodiny.
- Pokud začne horní část chlebíčku příliš hnědnout, zakryjte formu alobalem.

Kromě bílkových chlebíčků můžete bílky samozřejmě použít i na sněhové pusinky. Inspirujte se našimi recepty na sněhové vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě