Výborné recepty na pomazánky z brambor na chlebíčky. Inspirujte se u nás!

Toužíte připravit tu nejlepší bramborovou pomazánku na chlebíčky? 

Chcete překvapit své hosty nebo udělat radost chutnou novinkou své rodině? 

Inspirujte se následujícími zdravými recepty, které jsou nabité těmi nejrozmanitějšími ingrediencemi! 

Luxusní pomazánka na chlebíčky z brambor 

Tato česnekovo-bramborová pomazánka v řeckém stylu je nabitá zajímavými chutěmi a můžete ji podávat nejen namazanou na chlebu. 

Tuto dobrotu můžete podávat také jako dip a namáčet si v něm oblíbené tyčinky nebo krekry.

Recept je jednoduchý a velmi lahodný. Vyzkoušejte ho!

Ingredience 

  • 500 g zlatých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 30 g blanšírovaných mandlí (nebo loupaných vlašských ořechů)
  • 3 až 6 stroužků česneku
  • ¼ šálku plus 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • ¾ šálku řeckého extra panenského olivového oleje
  • 1 zelená cibule, oříznutá a nakrájená na tenké plátky, na ozdobu
  • čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu
  • kůra z 1 citronu na ozdobu

Postup

  • Oloupané brambory, nakrájené na kostky, uvařte a poté vodu z nich slijte pomocí cedníku. Brambory propláchněte studenou vodou.
  • Zchlazené brambory znovu vložte do hrnce a přidejte vodu tak, aby byly brambory zakryté alespoň dvěma centimetry. Vodu dobře osolte. 
  • Na silném ohni přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte asi 10 až 15 minut, nebo dokud nejsou brambory dobře uvařené.
  • Brambory znovu slijte a propláchněte je, tentokrát horkou vodou. Omývejte po dobu 30 sekund. Odstavte brambory na 5 až 7 minut, aby se odpařila přebytečná vlhkost.
  • Zatímco brambory chladnou, smíchejte mandle, česnek, velkou špetku soli a citronovou šťávu v malé misce kuchyňského robotu s ostřím. 
  • Pracujte s robotem, dokud se česnek a mandle nepromění v pastu (tak hladkou, jak jen to jde).
  • Brambory rozmačkejte. Pomocí šťouchadla na brambory nebo mlýnku (nepoužívejte kuchyňský robot) brambory důkladně rozmačkejte.
  • Smíchejte bramborovou kaši s extra panenským olivovým olejem a česnekovo-mandlovou pastou. Do bramborové kaše přidejte po troškách asi ½ olivového oleje a dobře promíchejte dřevěnou lžící. 
  • Přidejte česnekovou a mandlovou pastu a dobře promíchejte. Poté přidejte zbývající olivový olej, opět po troškách, a dobře promíchejte dřevěnou lžící. 
  • Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo. 
  • Pokud nebudete pomazánku podávat ihned, vložte ji do lednice a nechte ji vychladit.
Česnekovo-bramborová pomazánka na chlebíčky
zdroj: themediterraneandish.com

Podívejte se na další tipy, jak ozdobit chlebíčky.

Jemná pomazánka z brambor na chlebíčky s mrkví

Tato zeleninová pomazánka z mrkve a sladkých brambor je jednou z nejjemnějších pomazánek a zamilují si ji děti i dospělí.

Vyberte si, zda ji chcete nechat obyčejnou, nebo do ní přidáte česnek a koření. 

Ingredience

  • 400 g sladkých brambor
  • 300 g mrkve
  • olivový olej
  • ½ lžičky soli
  • Volitelně: 
  • ½ hlavičky česneku nebo ¼ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky kmínu nebo 4 koření
  • ¼ lžičky muškátového oříšku

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Oloupejte mrkev a sladké brambory. Nakrájejte je na poloviny a poté na tenké plátky. Čím tenčí plátky, tím rychleji se upečou. 
  • Pečte 25 minut.
  • Zeleninu rozmixujte s olejem, kořením a trochou vody. Použijte výkonný mixér nebo ruční mixér. 
  • Přendejte do čistých sklenic a uzavřete víčky.
  • Hotovou pomazánku můžete podávat s čerstvým chlebem, ale skvěle chutná také například s topinkami. 
Chlebíčková pomazánka z brambor a mrkve
zdroj: cookingwithelo.com

Bramborovo vajíčková pomazánka

Tento snadný a chutný vaječný pokrm obsahuje vejce na krémové bramborové kaši a podává se s máslovými opečenými chlebovými tyčinkami k namáčení.

Chcete-li, můžete pomazánku samozřejmě namazat také na oblíbený chléb nebo si k ní udělat topinky.

Ingredience

  • 4 velká pasterizovaná vejce
  • 2 porce instantní bramborové kaše připravené podle návodu na obalu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 polévková lžíce másla
  • nasekaná čerstvá pažitka

Postup

  • Připravte instantní bramborovou kaši podle návodu na obalu a nechte ji mírně vychladnout.
  • V hrnci s víkem, dostatečně velkém, aby se do něj vešly 4 sklenice, přiveďte k varu tolik vody, aby sahala po stěny sklenic asi do 2/3 jejich výšky.
  • Mezitím připravte plátky chleba tak, že na velké pánvi, na středním ohni, rozpustíte asi 2 lžíce másla. Přidejte plátky chleba a opečte je na másle dozlatova. 
  • Přidejte na pánev jednu polévkovou lžíci másla a plátky chleba otočte, aby se opekly i z druhé strany. Vypněte oheň pod pánví a nechte ji stát, dokud nebudou vejce hotová.
  • Vejce rozdělte do čtyř 100g zavařovacích sklenic, které naplníte asi do ⅔. 
  • Na brambory dejte malý kousek másla a udělejte v nich pomocí lžičky malý důlek. Navrch rozbijte vejce tak, aby byl žloutek uprostřed důlku. 
  • Sklenice opatrně vložte do vroucí vody, poté ihned snižte teplotu na středně nízkou a hrnec přikryjte pokličkou. Vařte opatrně 5 až 5 a půl minuty, nebo dokud se bílky neztuhnou.
  • Sklenice opatrně vyjměte z vody. Dochuťte je solí a pepřem a posypte nasekanou čerstvou pažitkou. Ihned podávejte s plátky másla a opečenými toasty.
Pomazánka z brambor a vajec s opečeným pečivem
zdroj: seasonsandsuppers.ca

Čistá pomazánka z vařených brambor 

Milujete brambory na všechny způsoby? 

Proč tedy nevyzkoušíte tuto úžasnou pomazánku, která je jemná, lahodná a osvěžující? 

Pusťte se do přípravy! 

Ingredience

  • 4 ks brambor
  • 100 g smetany na šlehání 
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 cibule
  • 4 plátky chleba
  • pažitka na posypání

Postup

  • Brambory opláchněte, uvařte doměkka, slijte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  • Smíchejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu s bramborami. Směs osolte a opepřete. 
  • Krátce před podáváním oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a vmíchejte do směsi, poté ji podle chuti dochuťte. 
  • Natřete na chléb a podávejte ozdobené pažitkou.
Bramborová pomazánka na chlebíčky v misce
zdroj: seriouseats.com

Inspirujte se dalším skvělým receptem na pomazánku na chleba z brambor!

Bramborová pomazánka na chlebíčky může být chutná, výrazná, zajímavá a zároveň i zdravá! 

Uvedené recepty vám přináší ty nejzajímavější kombinace chutí a hodí se nejen na chléb. Můžete k nim přikusovat také oblíbené tyčinky nebo krekry, či je použít na jednohubky. 

Užijte si přípravu výborných bramborových dipů a nechte si chutnat!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.