Bramborovo vajíčková pomazánka
12. 9. 2025
Tento snadný a chutný vaječný pokrm obsahuje vejce na krémové bramborové kaši a podává se s máslovými opečenými chlebovými tyčinkami k namáčení.
Chcete-li, můžete pomazánku samozřejmě namazat také na oblíbený chléb nebo si k ní udělat topinky.
Ingredience
- 4 velká pasterizovaná vejce
- 2 porce instantní bramborové kaše připravené podle návodu na obalu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 polévková lžíce másla
- nasekaná čerstvá pažitka
Postup
- Připravte instantní bramborovou kaši podle návodu na obalu a nechte ji mírně vychladnout.
- V hrnci s víkem, dostatečně velkém, aby se do něj vešly 4 sklenice, přiveďte k varu tolik vody, aby sahala po stěny sklenic asi do 2/3 jejich výšky.
- Mezitím připravte plátky chleba tak, že na velké pánvi, na středním ohni, rozpustíte asi 2 lžíce másla. Přidejte plátky chleba a opečte je na másle dozlatova.
- Přidejte na pánev jednu polévkovou lžíci másla a plátky chleba otočte, aby se opekly i z druhé strany. Vypněte oheň pod pánví a nechte ji stát, dokud nebudou vejce hotová.
- Vejce rozdělte do čtyř 100g zavařovacích sklenic, které naplníte asi do ⅔.
- Na brambory dejte malý kousek másla a udělejte v nich pomocí lžičky malý důlek. Navrch rozbijte vejce tak, aby byl žloutek uprostřed důlku.
- Sklenice opatrně vložte do vroucí vody, poté ihned snižte teplotu na středně nízkou a hrnec přikryjte pokličkou. Vařte opatrně 5 až 5 a půl minuty, nebo dokud se bílky neztuhnou.
- Sklenice opatrně vyjměte z vody. Dochuťte je solí a pepřem a posypte nasekanou čerstvou pažitkou. Ihned podávejte s plátky másla a opečenými toasty.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě