Není nic lepšího, než když si můžete připravit voňavý recept na bratislavské rohlíčky.
Vychutnejte si lahodnou kombinaci makové a ořechové náplně.
Ale pozor, jsou návykové i s dalšími lahodnými náplněmi, které najdete na konci článku!
Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní
Tyto rohlíčky jsou jedním z nejlepších receptů, který pochází z Bratislavy. Vyrábí se z domácího listového těsta a plní se mletými vlašskými ořechy nebo mákem. Připravte návštěvě to nejlepší pohoštění v podobě dalšího výborného cukroví s mákem.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 450 + 50 g hladké mouky
- 450 + 50 g másla (nakrájeného na kostičky)
- 250 ml studené vody
- 10 g soli
- 1 lžička octa
Na ořechovou náplň
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce strouhanky
- kůra z citronu
Na makovou náplň
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletého máku
- 2-3 lžíce meruňkového džemu
Na potření
- 4 žloutky
- 1-2 lžíce mléka
Postup
- V míse smíchejte 450 g másla a 50 g mouky. Vytvořte blok másla a dejte do lednice.
- Utřete 50 g másla se 450 g mouky, poté přidejte sůl, ocet a studenou vodu a hněťte do hladka.
- Na pomoučené ploše těsto rozválejte do tvaru obdélníku, doprostřed položte máslový blok a přehněte okraje těsta přes máslo.
- Těsto znovu rozválejte, pak přeložte levou třetinu těsta do středu, a poté přeložte pravou třetinu přes ní.
- Otočte těsto o 90 stupňů. Rozválejte a přeložte 1/4 těsta do středu na levé i pravé straně, poté je přeložte přes sebe.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut chladit.
- Opakujte válecí a skládací proces ještě 3x stejným způsobem, s 15 minutovým odpočinkem.
- Po dokončení skládání můžete zabalené těsto nechat přes noc v lednici nebo ho rovnou použít.
- Na ořechovou náplň ušlehejte bílky a moučkový cukr do tuhého sněhu.
- Jemně vmíchejte mleté vlašské ořechy, strouhanku a citronovou kůru.
- Na makovou náplň ušlehejte z bílků a cukru tuhý sníh, poté vmíchejte mletý mák a meruňkovou marmeládu.
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte 2 plechy pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části.
- První díl těsta rozválejte na tenkou placku a nakrájejte ji na proužky široké 10 cm.
- Naneste náplň doprostřed proužků, srolujte a nakrájejte na bloky o délce 12-15 cm.
- Každý blok ohněte do tvaru půlměsíce (rohlíčku) a položte na připravené plechy.
- Bratislavské rohlíčky potřete žloutkovou směsí a pečte 20–25 minut do zlatova.
Bratislavské rohlíčky s náplní z máku a jablek
Toto jsou nejlepší rohlíčky s mákem. Jsou opravdu jemné a nadýchané a díky náplni s jablkem i vláčné.
Co budeme potřebovat
- 20 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí (7 g))
- 220 ml teplého mléka
- 70 g cukru
- 500 g mouky
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 70 g změklého másla
Na náplň
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 130 g cukru
- 200 g mletého máku
- 1 lžička skořice v prášku
- trochu nastrouhané citronové kůry
- asi 300 g nastrouhaného jablka
Na potření
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Postup
- V teplém mléce rozpusťte droždí a cukr.
- Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto, dokud nebude hladké.
- Vložte těsto do mírně naolejované mísy.
- Přikryté nechte na teplém místě kynout asi 1 až 2 hodiny.
- Mléko, máslo a cukr přiveďte k varu.
- Přidejte mletý mák, skořici a nastrouhanou citronovou kůru.
- Vařte za stálého míchání asi 3 minuty. Nechte vychladnout.
- Do makové směsi přidejte nastrouhaná jablka.
- Těsto rozdělte na čtyři stejné díly.
- Každý díl rozválejte na kruh.
- Nakrájejte ho na 8 stejných trojúhelníků.
- Na každý kousek dejte 1 lžičku náplně.
- Srolujte do tvaru rohlíčku.
- Dejte na plech s pečícím papírem. Nechte je dalších 20 minut zakryté kynout.
- Bratislavské rohlíčky potřete směsí žloutku a mléka.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 14 minut.
Není nic lepšího než výborné cukroví a úžasná vánoční atmosféra. Dokreslete ji pomocí těch nejkrásnějších ozdob na stromeček z naší recenze.
Objevte další recepty
Ořechovo-makové rohlíčky ze smetanového těsta
Bratislavské rohlíčky nejen, že krásně vypadají, ale i skvěle chutnají například s tímto domácím vaječným likérem.
Co budeme potřebovat
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 žloutek
- 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
- 180 ml zakysané smetany
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Ořechová náplň
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 5 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
- 30 ml rumu
- 30 ml mléka
- 1 lžíce meruňkového džemu
- kůra z poloviny pomeranče
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 30 ml rumu
- 30 ml mléka
- 6 lžic moučkového cukru
- kůra z citronu
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce švestkových povidel
Postup
- Smíchejte sůl a prášek do pečiva s moukou.
- Přidejte máslo a poté přidejte zbytek ingrediencí.
- Uhněťte těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
- Smíchejte všechny suroviny na náplně v oddělených nádobách a zakryjte fólií.
- Těsto rozdělte na dvě části, a poté na pomoučené ploše rozválejte první část do obdélníkového tvaru.
- Nakrájejte ho na 7-8 cm široké plátky, a poté plátky nakrájejte 6-7 cm široké trojúhelníky.
- Na širší stranu přidejte lžičku ořechové náplně a poté srolujte.
- To samé udělejte s druhou částí těsta, ale naplňte ji mákem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
- Bratislavské rohlíčky jsou hotové, když se těsto trochu nafoukne.
- Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.
Jaké další náplně do rohlíčků použít?
Recepty na bratislavské rohlíčky jsou známe pro svou makovou a ořechovou náplň. Ale věděli jste, že do nich můžete přidat další různé varianty? Zkuste naše recepty společně s našimi tipy.
Připravte si čokoládovou krémovou náplň z kvalitní hořké čokolády, másla, cukru a trochy vanilkového extraktu.
Vyzkoušejte různé druhy marmelád, jako je jahodová, malinová, meruňková nebo rybízová, nebo použijte kvalitní švestková povidla.
Smíchejte strouhaný kokos s kondenzovaným mlékem a trochou vanilkového extraktu, abyste vytvořili hustou kokosovou náplň.