E-shop vánoční osvětlení

Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní

12. 9. 2025

Tyto rohlíčky jsou jedním z nejlepších receptů, který pochází z Bratislavy. Vyrábí se z domácího listového těsta a plní se mletými vlašskými ořechy nebo mákem. Připravte návštěvě to nejlepší pohoštění v podobě dalšího výborného cukroví s mákem.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 450 + 50 g hladké mouky
  • 450 + 50 g másla (nakrájeného na kostičky)
  • 250 ml studené vody
  • 10 g soli
  • 1 lžička octa

Na ořechovou náplň

  • 2 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhanky
  • kůra z citronu

Na makovou náplň

  • 2 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g mletého máku
  • 2-3 lžíce meruňkového džemu

Na potření

  • 4 žloutky
  • 1-2 lžíce mléka

Postup

  • V míse smíchejte 450 g másla a 50 g mouky. Vytvořte blok másla a dejte do lednice.
  • Utřete 50 g másla se 450 g mouky, poté přidejte sůl, ocet a studenou vodu a hněťte do hladka.
  • Na pomoučené ploše těsto rozválejte do tvaru obdélníku, doprostřed položte máslový blok a přehněte okraje těsta přes máslo.
  • Těsto znovu rozválejte, pak přeložte levou třetinu těsta do středu, a poté přeložte pravou třetinu přes ní.
  • Otočte těsto o 90 stupňů. Rozválejte a přeložte 1/4 těsta do středu na levé i pravé straně, poté je přeložte přes sebe.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut chladit.
  • Opakujte válecí a skládací proces ještě 3x stejným způsobem, s 15 minutovým odpočinkem.
  • Po dokončení skládání můžete zabalené těsto nechat přes noc v lednici nebo ho rovnou použít.
  • Na ořechovou náplň ušlehejte bílky a moučkový cukr do tuhého sněhu.
  • Jemně vmíchejte mleté vlašské ořechy, strouhanku a citronovou kůru.
  • Na makovou náplň ušlehejte z bílků a cukru tuhý sníh, poté vmíchejte mletý mák a meruňkovou marmeládu.
  • Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte 2 plechy pečicím papírem.
  • Těsto rozdělte na dvě stejné části.
  • První díl těsta rozválejte na tenkou placku a nakrájejte ji na proužky široké 10 cm.
  • Naneste náplň doprostřed proužků, srolujte a nakrájejte na bloky o délce 12-15 cm.
  • Každý blok ohněte do tvaru půlměsíce (rohlíčku) a položte na připravené plechy.
  • Bratislavské rohlíčky potřete žloutkovou směsí a pečte 20–25 minut do zlatova.
Rohlíčky naplněné sladkou náplní z ořechů.
Zdroj: etsy.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.4 / 5 (20 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *