Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní
12. 9. 2025
Tyto rohlíčky jsou jedním z nejlepších receptů, který pochází z Bratislavy. Vyrábí se z domácího listového těsta a plní se mletými vlašskými ořechy nebo mákem. Připravte návštěvě to nejlepší pohoštění v podobě dalšího výborného cukroví s mákem.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 450 + 50 g hladké mouky
- 450 + 50 g másla (nakrájeného na kostičky)
- 250 ml studené vody
- 10 g soli
- 1 lžička octa
Na ořechovou náplň
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce strouhanky
- kůra z citronu
Na makovou náplň
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletého máku
- 2-3 lžíce meruňkového džemu
Na potření
- 4 žloutky
- 1-2 lžíce mléka
Postup
- V míse smíchejte 450 g másla a 50 g mouky. Vytvořte blok másla a dejte do lednice.
- Utřete 50 g másla se 450 g mouky, poté přidejte sůl, ocet a studenou vodu a hněťte do hladka.
- Na pomoučené ploše těsto rozválejte do tvaru obdélníku, doprostřed položte máslový blok a přehněte okraje těsta přes máslo.
- Těsto znovu rozválejte, pak přeložte levou třetinu těsta do středu, a poté přeložte pravou třetinu přes ní.
- Otočte těsto o 90 stupňů. Rozválejte a přeložte 1/4 těsta do středu na levé i pravé straně, poté je přeložte přes sebe.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 15 minut chladit.
- Opakujte válecí a skládací proces ještě 3x stejným způsobem, s 15 minutovým odpočinkem.
- Po dokončení skládání můžete zabalené těsto nechat přes noc v lednici nebo ho rovnou použít.
- Na ořechovou náplň ušlehejte bílky a moučkový cukr do tuhého sněhu.
- Jemně vmíchejte mleté vlašské ořechy, strouhanku a citronovou kůru.
- Na makovou náplň ušlehejte z bílků a cukru tuhý sníh, poté vmíchejte mletý mák a meruňkovou marmeládu.
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte 2 plechy pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části.
- První díl těsta rozválejte na tenkou placku a nakrájejte ji na proužky široké 10 cm.
- Naneste náplň doprostřed proužků, srolujte a nakrájejte na bloky o délce 12-15 cm.
- Každý blok ohněte do tvaru půlměsíce (rohlíčku) a položte na připravené plechy.
- Bratislavské rohlíčky potřete žloutkovou směsí a pečte 20–25 minut do zlatova.

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.