E-shop vánoční osvětlení

Bratislavské rohlíčky s náplní z máku a jablek

12. 9. 2025

Toto jsou nejlepší rohlíčky s mákem. Jsou opravdu jemné a nadýchané a díky náplni s jablkem i vláčné.

Co budeme potřebovat

  • 20 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí (7 g))
  • 220 ml teplého mléka
  • 70 g cukru
  • 500 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 70 g změklého másla

Na náplň

  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 130 g cukru
  • 200 g mletého máku
  • 1 lžička skořice v prášku
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • asi 300 g nastrouhaného jablka

Na potření

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup

  • V teplém mléce rozpusťte droždí a cukr.
  • Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto, dokud nebude hladké.
  • Vložte těsto do mírně naolejované mísy.
  • Přikryté nechte na teplém místě kynout asi 1 až 2 hodiny.
  • Mléko, máslo a cukr přiveďte k varu.
  • Přidejte mletý mák, skořici a nastrouhanou citronovou kůru.
  • Vařte za stálého míchání asi 3 minuty. Nechte vychladnout.
  • Do makové směsi přidejte nastrouhaná jablka.
  • Těsto rozdělte na čtyři stejné díly.
  • Každý díl rozválejte na kruh.
  • Nakrájejte ho na 8 stejných trojúhelníků.
  • Na každý kousek dejte 1 lžičku náplně.
  • Srolujte do tvaru rohlíčku.
  • Dejte na plech s pečícím papírem. Nechte je dalších 20 minut zakryté kynout.
  • Bratislavské rohlíčky potřete směsí žloutku a mléka.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 14 minut.

Není nic lepšího než výborné cukroví a úžasná vánoční atmosféra. Dokreslete ji pomocí těch nejkrásnějších ozdob na stromeček z naší recenze.

Lahodné rohlíčky plné sladké náplně s mákem a jablíčkem.
Zdroj: etsy.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.8 / 5 (18 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *