Čím nahradit ve vánočním cukroví cukr?

12. 9. 2025

Přemýšlíte, jak ulevit vánočnímu cukroví? 

Zapomeňte na umělá sladidla, využijte toho, co je pro tělo zdravou variantou.

Místo bílého cukru můžete použít:

  • třtinový cukr
  • med – vybírejte od poctivých českých včelařů
  • sirupy – javorový, agávový apod.
  • ovoce – dalte, fíky, banány

Krémy a různé polevy na vánoční cukroví jsou plné nezdravého tuku a velkého množství cukru. Vyhýbejte se instantním polevám a krémům. Ty zdravé si vyrobíte snadno doma.

Čokoládový krém z tofu

Tento typ krému je skvělý v tom, že si jej můžete upravovat podle sebe.

Můžete jej ozvláštnit například opraženými nasekanými lískovými oříšky nebo mandlemi.

Je vhodný jak do dortů, tak i jako náplň do cukroví.

Budete potřebovat:

  • 200 g hedvábného tofu
  • 100 g hořké čokolády – kvalitní
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce medu
  • citronová kůra
  • rumová esence
  • sůl

Postup přípravy:

  • Tofu, máslo, med, citronovou kůru a sůl rozmixujte.
  • Nad parou rozpusťte čokoládu a posléze ji přímíchejte do směsi z tofu.
  • Podle libosti můžete krém nakonce dochutit vanilkou, skořicí apod.

Matcha krém

I matcha krém se používá do dortů, cukroví, jako náplň do cupcaků apod.

Budete potřebovat:

  • 120 g kokosového oleje
  • 2 čajové lžičky prášku matcha
  • 200 g ricotty
  • 50 g kokosového cukru
  • polovina vanilkového lusku

Postup přípravy:

  • Kokosový olej, ricottu, kokosový cukr a semínka z vanilkového lusku vložte do mísy a rozšlehejte.
  • Jakmile se ingredience spojily, přimíchejte matcha prášek a znovu promixujte.
  • Nelekejte se barvy, krém bude krásně zelenkavý.

Než se pustíte do pečení zdravého vánočního cukroví, seznamte se s několika typy mouk.

Špaldová mouka

Mouka ze špaldy má mnohem obtížnější zpracování než pšenice. Vyžaduje několik úprav a procesů než se dostane na pult. Každé zrno – jak pšeničné, tak špaldové – obsahuje tři složky, ovšem právě mouka pšeničná je těchto složek zbavena.

Právě díky tomu postrádá vlákninu a více se lepí na stěny střev. Oproti tomu mouka špaldová má zachovány všechny složky zrna a tak je dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin (které obsahuje více než pšenice), vitamínů a minerálů. 

Špaldové zrno je také lépe rozpustné ve vodě než pšenice, což tělu usnadňuje lépe špaldu strávit.

Vzhledem k vysokému obsahu minerálů a vitamínů může pomáhá regulovat metabolismus, zvýšit krevní oběh, zlepšit imunitní systém, snížit hladinu cukru v krvi a snížit špatnou hladinu cholesterolu.

Tip pro vás:

Protože špalda má jiné vlastnosti než jiná zrna, chová se v receptech trochu jinak. Zde je několik tipů a triků, které vám pomohou začlenit tuto mouku do každodenního vaření a pečení.

  • Chcete-li začít, zkuste použít poměr 50:50. Pokud máte v receptu napsáno 1 hrnek mouky, použijte půl hrnku univerzální mouky a půl hrnku špaldy. 
  • Vzhledem k tomu, špalda není schopna nasáknout tolik tekutiny jako ostatní obiloviny, zkuste snížit množství tekutiny, aby těsto nebylo příliš lepivé. Druhou možností je přidat více mouku.
  • Dávejte pozor, abyste těsto nedomísili nebo nepřemíchali. Pokud je těsto nedostatečně smíchané, bude se drobit, a naopak – pokud je těsto vymícháno až moc, proteinové řetězce se rozpadnou.
špaldová mouka
Zroj foto: http://grainplacefoods.com

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.7 / 5 (28 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *