Citronové hvězdičky
12. 9. 2025
Hvězdičky jsou neodmyslitelnou ozdobou Vánoc. Proč je nezařadit také do své kuchyně?
Oživte svou vánoční tabuli citronovými hvězdičkami, které jsou hezké na pohled a výborně chutnají.
Ingredience
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce
Zdobení:
- 1 vejce na potření
- mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání
Postup
- Do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu a máslo, rozkrájené na kousky.
- Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinové fólie a nechte odpočinout zhruba 1–2 hodiny v chladničce.
- Následně těsto rozválejte, na pomoučeném vále, na plát o síle 0,5 cm.
- Z těsta vykrojte hvězdičky (můžete samozřejmě zvolit i jiný tvar), přendejte je na plech, vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby, předehřáté na 180 °C.
- Pečte zhruba 9 minut. Ještě horké citronové cukroví obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru a nechte vychladnout.
- Hotové hvězdičky uložte do krabice na cukroví a nechte je odpočívat 1–2 týdny. Je to z toho důvodu, aby cukroví změklo. Navíc se citron uvnitř krásně rozleží a chuť cukroví bude intenzivnější.

Milujete cukroví z lineckého těsta, ale neradi byste přibrali kila navíc? Seznamte se s našimi recepty na zdravé vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě