Čočková polévka s vinnou klobásou
12. 9. 2025
Suroviny:
- 2 polévkové lžíce sádla
- 100 g vinné klobásy
- 35 g celeru
- 30 g mrkve
- 35 g petržele
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 2 polévkové lžíce mleté papriky
- 100 g čočky
- 1 l drůbežího vývaru
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- listová petržel na ozdobu
Postup:
- Čočku zalijte vodou tak, aby byla ponořená a nechte ji 2 hodiny odstát.
- Na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou klobásu, dále přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel, najemno nasekanou cibuli, česnek a restujte na středním plameni 5-10 minut.
- Směs dochutíte rajčatovým protlakem, bobkovým listem a mletou paprikou.
- Krátce orestujte a přidejte namočenou čočku, podlijte vývarem a vařte 15-20 minut.
- Připravte si máslovou jíšku a před koncem polévku zahustěte.
- Hotovou polévku osolte a opepřete.
- Při podávání ji můžete ozdobit nasekanou petrželí a podávat s krajícem chleba.
- Dobrou chuť!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.