Čokoládové lanýže s balzamikovým octem
12. 9. 2025
Hořká čokoláda v kombinaci se sladkou chutí balzamika tvoří jedinečné vánoční cukroví, které je navíc jednoduché na přípravu i ingredience. Žhavý favorit letošní vánoční tabule!
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 290 g hořké čokolády, nasekané
- 60 ml smetany
- 10 ml balzamikového octa
- 65 g kakaového prášku
Postup:
- Čokoládu a smetanu rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou.
- Do malé misky dejte rozpuštěnou čokoládovo-smetanovou směs.
- Vmíchejte balzamikový ocet.
- Čokoládovou směs nechte alespoň 1 hodinu v lednici chladit.
- Vyjměte z lednice a nechte 2 hodiny uležet při pokojové teplotě, dokud směs neztuhne, ale nebude tvarovatelná.
- Lžičkou vždy naberte čokoládovou směs a pomocí konečku prstů tvarujte kuličku o velikosti třešně.
- Čokoládové kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Kakaový prášek dejte do malé mělké misky.
- Do kakaového prášku položte 6 kuliček najednou, pořádně je obalte a vraťte zpět na plech.
- Pokračujte se zbývajícími kuličkami.
- Kuličky dejte do servírovací misky a nechte si chutnat!

Podívejte se s námi do světa a poznejte netradiční oslavy Vánoc. Máme pro vás kompletní informace o tom, jaké se v různých zemích mimo Evropu dodržují vánoční tradice a zvyky.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě