E-shop vánoční osvětlení

Čokoládovo-skořicové pusinky slepované jablečným sněhem

12. 9. 2025

Pokud se chcete letos o Vánocích opravdu předvést, upečte své rodině tyto čokoládové pusinky se skořicí slepované luxusním jablečným sněhem a ozdobte je krásnými čokoládovými větvičkami. Už nebudou chtít nic jiného!

Co budete potřebovat

Na pusinky:

  • 80 g kokosového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 5 bílků
  • špetka vinného kamene
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g 65 – 70% hořké čokolády, nalámané na čtverečky
  • 1⁄2 lžičky mleté skořice

Na jablečný sníh:

  • 4 sladká jablka 
  • 1 a 1⁄2 lžíce moučkového cukru
  • pár kapek skořicového a jablečného extraktu skořice (volitelně)
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup

Pusinky:

  • 2 plechy vyložte pečicím papírem. 
  • Vezměte 2 malé misky.
  • Do první prosejte 45 g kokosového cukru a 1 lžičku skořice a do druhé zbývajících 35 g kokosového cukru, 1⁄2 lžičky skořice a všechen kakaový prášek.
  • Dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia.
  • Bílky dejte do velké mísy, přidejte špetku vinného kamene a šlehejte, dokud se nevytvoří špičky. 
  • Po troškách přidávejte moučkový cukr (před každým přidáním dobře prošlehejte) a šlehejte, dokud vám nevzniknou tuhé špičky.
  • Do každého rohu obou plechů naneste trochu vyšlehaných bílků a přiklopte pečícím papírem.
  • Velkou lžící opatrně vmíchejte do pusinek odloženou směs cukru a skořice.
  • Jemně vmíchejte také polovinu zbylého cukru se skořicí a kakaem a krouživými pohyby vytvořte mramorový efekt. 
  • Lžící naneste část pusinek na plech. 
  • Zbytek pusinek opatrně vmíchejte do zbylé směsi skořice a kakaa a naneste na plechy.
  • Pečte 1 hodinu, dokud pusinky nepůjdou lehce odlepit z plechu.
  • Nechte je na mřížce vychladit.
  • Mezitím si rozpusťte hořkou čokoládu spolu s půl lžičkou skořice v misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou (dno misky se nesmí dotýkat vody).
  • Misku s rozpuštěnou čokoládou se skořicí vyndejte z hrnce a promíchejte.
  • Nechte 5–10 minut vychladnout. 
  • Na základ každé pusinky opatrně naneste trochu čokolády a rozetřete ji směrem ven k okrajům.
  • Pusinky dejte zpět na mřížku vypodloženou pečícím papírem a nechte čokoládu ztuhnout.
  • Po ztuhnutí skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny. 
  • Ze zbylé čokolády si můžete vyrobit čokoládové větvičky.

Čokoládové větvičky:

  • Chcete-li si vyrobit čokoládové větvičky, otočte plech na pracovní plochu dnem vzhůru a polijte zbylou čokoládou. 
  • Rozprostřete čokoládu tence až k okraji. 
  • Nechte ji jen lehce ztuhnout, nesmí být příliš tvrdá, jinak s ní nepůjde pracovat.
  • Chytněte plech pevně za okraj, aby se nesmýkal a čepelí velkého kuchařského nože pomalu a opatrně tvořte větvičky pojížděním po povrchu čokolády směrem k sobě. 
  • Čokoládové větvičky položte na plech a nechte ztuhnout.
  • Poté je uložte do vzduchotěsné nádoby.

Jablečný sníh:

  • Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte jádřince.
  • Čtvrtky jablek nakrájejte na tenounké plátky a vložte je do hrnce spolu se 2 lžičkami vody, cukrem a extrakty, pokud používáte.
  • Vařte přikryté na mírném ohni 5–10 minut, dokud jablka nezměknou.
  • Hrnec položte do mísy nebo dřezu se studenou vodou, abyste urychlili proces chlazení.
  • Když jsou jablka studená, rozmixujte je na hladké pyré.
  • Nechte zcela vychladnout. 
  • Šlehejte smetanu, dokud nebude držet tvar. 
  • Smetanu vmíchejte do jablečného pyré a dejte do lednice, dokud nebudete sníh potřebovat.
  • Nakonec k sobě přilepte vždy dvě pusinky pomocí jablečného sněhu a ozdobte několika větvičkami čokolády.
  • Nechte si chutnat!
Čokoládové pusinky se skořicí slepované jablečným sněhem a ozdobené čokoládovými větvičkami. Vedle pusinek je mistička jablečného sněhu s nožem.
www.foodandtravel.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.6 / 5 (39 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *