E-shop vánoční osvětlení

Cukroví se žloutkovou polevou

12. 9. 2025

Žloutky se dají skvěle využít nejen do těsta, ale i do náplní, krémů či na polevy. A to je i následující případ.

Lahodná žloutková poleva dodá těstu ten pravý šmrnc a navíc ji můžete dozdobit dle libosti.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 130 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Marmeláda

Postup:

  1. Veškerou hladkou mouku smíchejte se 100 g moučkového cukru, 130 g mletých ořechů a s máslem.
  2. Vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice (ideální je přes noc).
  3. Odleželé těsto rozválejte na necelých ½ centimetru a vykrajujte libovolné tvary.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C a na plechu s pečícím papírem pečte 8 minut.
  5. Mezitím si připravte žloutkovou polevu. Žloutky smíchejte s dobře prosátým moučkovým cukrem a přidejte rum s citronovou šťávou tak, aby poleva nebyla příliš hustá nebo naopak řídká.
  6. Upečené cukroví nechte vychladnout, slepte za pomoci libovolné marmelády a polijte polevou.
  7. Polevu můžete dozdobit barevným nebo čokoládovým sypáním, kandovaným ovocem či oříšky. Dejte ztuhnout na chladné místo.

Žloutkovou polevu můžete dále použít třeba na zjemnění kořeněného cukroví.

Žloutková poleva na slepovaném cukroví
Zdroj: i.pinimg.com

Vánocemi jsou kromě typických pokrmů a sladkostí spojeny i některé tradiční nápoje.
Inspirujte se našimi originálními recepty na vaječný koňak!

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.8 / 5 (18 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *