Cukroví se žloutkovou polevou
12. 9. 2025
Žloutky se dají skvěle využít nejen do těsta, ale i do náplní, krémů či na polevy. A to je i následující případ.
Lahodná žloutková poleva dodá těstu ten pravý šmrnc a navíc ji můžete dozdobit dle libosti.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 130 g mletých vlašských ořechů
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 1 lžíce rumu
- Šťáva z jednoho citronu
- Marmeláda
Postup:
- Veškerou hladkou mouku smíchejte se 100 g moučkového cukru, 130 g mletých ořechů a s máslem.
- Vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice (ideální je přes noc).
- Odleželé těsto rozválejte na necelých ½ centimetru a vykrajujte libovolné tvary.
- Troubu předehřejte na 180 °C a na plechu s pečícím papírem pečte 8 minut.
- Mezitím si připravte žloutkovou polevu. Žloutky smíchejte s dobře prosátým moučkovým cukrem a přidejte rum s citronovou šťávou tak, aby poleva nebyla příliš hustá nebo naopak řídká.
- Upečené cukroví nechte vychladnout, slepte za pomoci libovolné marmelády a polijte polevou.
- Polevu můžete dozdobit barevným nebo čokoládovým sypáním, kandovaným ovocem či oříšky. Dejte ztuhnout na chladné místo.
Žloutkovou polevu můžete dále použít třeba na zjemnění kořeněného cukroví.

Vánocemi jsou kromě typických pokrmů a sladkostí spojeny i některé tradiční nápoje.
Inspirujte se našimi originálními recepty na vaječný koňak!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup