E-shop vánoční osvětlení

Cukroví z čerstvých fíků – Newtonky

12. 9. 2025

Máte rádi čerstvé fíky? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a příjemně vláčný. Vyzkoušejte takzvané newtonky!

Ingredience

Těsto:

  • ¾ šálku obyčejné mouky
  • ¾ šálku celozrnné mouky
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ lžičky soli
  • 10 lžic nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • 3 velké žloutky
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry

Náplň: 

  • 1 šálek čerstvých fíků
  • ¾ šálku pomerančové šťávy
  • 6 lžic medu
  • ¼ lžičky soli
  • 1 velké vejce 
  • mouka na posyp

Postup

Těsto:

  • V misce smíchejte oba druhy mouky, kardamom, prášek do pečiva a sůl. 
  • V druhé misce, pomocí elektrického mixéru (střední výkon), vyšlehejte máslo a hnědý cukr. Šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Potrvá to asi 3–4 minuty.
  • K máslové směsi přidejte žloutky a šlehejte asi 2 minuty. 
  • Přidejte med, vanilku a pomerančovou kůru. Stále šlehejte asi po dobu 1 minuty.
  • Snižte rychlost mixéru na minimum a přidávejte postupně suché přísady. Pořádně promíchejte. 
  • Rozdělte těsto na třetiny. Každý kousek pevně zabalte do potravinové folie a následně těsto zploštěte asi na polovinu jeho výšky. 
  • Dejte jej chladit aspoň na 3 hodiny.

Náplň:

  • Čerstvé fíky, pomerančovou šťávu, med a sůl povařte, na středním ohni, ve velké pánvi. Občas zamíchejte. Vařte, dokud fíky zcela nezměknou a nevyvaří se z nich tekutina. Potrvá to 25–30 minut.
  • Pomocí šťouchadla na brambory nebo velké lžíce, rozdrťte fíky na malé kousky a pokračujte, za častého míchání, ve vaření. Vařte 5–7 minut, dokud nevznikne velmi hustá směs podobná pastě. 
  • Vzniklou pastu přendejte z pánve na talíř a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Nechte chladit asi 1 hodinu.
  • Vychlazenou směs smíchejte s vejcem a lžící vody. Vše nalijte do cukrářského sáčku se zdobícím otvorem. 
  • Rozbalte první těsto a vyválejte nebo, pomocí rukou, vytvořte rovnoměrný čtverec o tloušťce asi 0,5 cm. 
  • Čtverec rozdělte na stejně velké obdélníčky a do jejich středu vložte lžíci náplně. Těsto přeložte tak, aby byla náplň uzavřena ze všech stran.
  • Dejte čtverečky s náplní na připravený plech, vyložený pečícím papírem a nechte 10 minut odpočívat.
  • Následně vložte cukroví z fíků do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 14–16 minut. 
  • Po upečení nechte čtverečky 5 minut chladit na plechu a poté je přendejte na jiný povrch, aby vychladly úplně. 
  • Newtonky, plněné fíky, chutnají nejlépe, jsou-li připravovány maximálně 1 den před jejich konzumací.

Světlé čtverečky s náplní z čerstvých fíků.
zdroj: bonappetit.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.2 / 5 (26 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *