E-shop vánoční osvětlení

Úžasné recepty na cukroví z mandlové mouky. Je měkké, vláčné a vlhké a předčí veškerá vaše očekávání!

25. 7. 2024

Co se v článku dozvíte?

Cukroví je jednou z věcí, která k našim Vánocům neodmyslitelně patří. Ale co kdybyste letos dali sbohem klasice a vyzkoušeli pár neodolatelných receptů na cukroví z mandlové mouky.

Nejenže díky ní bude vaše cukroví zdravější, protože tahle mouka neobsahuje lepek, ale bude také neuvěřitelně měkké, máslově hebké, vláčné a vlhké. A bude vás stát nemalé úsilí, abyste ho nesnědli hned po vytažení z trouby.

Inspirujte se některým z těchto 7 lákavých mandlových receptů. Pravděpodobně se stanou ozdobou vašeho vánočního stolu.

Bezlepková mandlová mouka je zdravější

Na 100 gMandlová moukaPšeničná mouka
Kalorie615364
Sacharidy15,38 g76,31 g
Tuky53,85 g0, 98 g
Vláknina7,7 g2,7 g
Bílkovina23,08 g10,33 g
Vápník 238 mg15 mg
Draslík431 mg107 mg
Zdroj: calories-info.com

Z tabulky je zřejmé, že mandlová mouka obsahuje více kalorií, než pšeničná. Jejich zdrojem jsou především tuky. Najdeme v ní ale také mnohem více vlákniny, bílkovin, vápníku a draslíku a mnohem méně sacharidů než v té pšeničné. Je tedy vhodná nejen pro celiaky, ale i pro diabetiky.

Díky vyššímu podílu vlákniny a bílkovin nás pokrmy připravené z mouky z mandlí zasytí na delší dobu a mezi jídly nás nebudou tolik pronásledovat různé chutě. A to nám, i přes vyšší obsah tuků, významně pomůže při snaze o zhubnutí.

Umelte si mouku doma sami

Mandlová mouka se vyrábí z blanšírovaných jader. Na trhu existuje i mandlová moučka, ta se ale mele z mandlí neloupaných a k pečení cukroví se příliš nehodí.

Mandle tedy spařte v horké vodě, oloupejte a rozemelte v mixeru nebo kafemlýnku na mouku. Ale mixujte opatrně a jen chvilku, abyste si místo mouky neumleli mandlové máslo.

Pamatujte, že ji nesmíte dlouho uchovávat. Vzhledem k vysokému obsahu tuků vám při delším skladování žlukne. Raději si proto namelte vždy jen takové množství, jaké dokážete rychle spotřebovat. Určitě to bude i ekonomičtější. A v uzavřené sklenici vám v lednici vydrží i měsíc.

Autor článku Kateřina Apostolidisová

Vánoce miluju už od dob, kdy jsem byla dítě. Pohádky, stromeček, kapr se salátem, cukroví...asi mě to nikdy neomrzí. Jsou jednou z mála věcí, proč mám ráda zimu. A snad i vy si během těch předvánočních příprav najdete na našich stránkách něco, co vás potěší a inspiruje.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.4 / 5 (46 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *