Úžasné recepty na cukroví z mandlové mouky. Je měkké, vláčné a vlhké a předčí veškerá vaše očekávání!
25. 7. 2024
Co se v článku dozvíte?
Cukroví je jednou z věcí, která k našim Vánocům neodmyslitelně patří. Ale co kdybyste letos dali sbohem klasice a vyzkoušeli pár neodolatelných receptů na cukroví z mandlové mouky.
Nejenže díky ní bude vaše cukroví zdravější, protože tahle mouka neobsahuje lepek, ale bude také neuvěřitelně měkké, máslově hebké, vláčné a vlhké. A bude vás stát nemalé úsilí, abyste ho nesnědli hned po vytažení z trouby.
Inspirujte se některým z těchto 7 lákavých mandlových receptů. Pravděpodobně se stanou ozdobou vašeho vánočního stolu.
Naše recepty
Vánoční bezlepkové hvězdičky z mandlové mouky
Mandlová pekanová kolečka
Čokoládovo mandlové sušenky bez lepku
Mandlová bezlepková kolečka s matchou
Citronovo – mandlové kuličky
Mandlovo skořicoví šneci
Nugátové řezy z mandlové mouky
Bezlepková mandlová mouka je zdravější
Na 100 g | Mandlová mouka | Pšeničná mouka |
Kalorie | 615 | 364 |
Sacharidy | 15,38 g | 76,31 g |
Tuky | 53,85 g | 0, 98 g |
Vláknina | 7,7 g | 2,7 g |
Bílkovina | 23,08 g | 10,33 g |
Vápník | 238 mg | 15 mg |
Draslík | 431 mg | 107 mg |
Z tabulky je zřejmé, že mandlová mouka obsahuje více kalorií, než pšeničná. Jejich zdrojem jsou především tuky. Najdeme v ní ale také mnohem více vlákniny, bílkovin, vápníku a draslíku a mnohem méně sacharidů než v té pšeničné. Je tedy vhodná nejen pro celiaky, ale i pro diabetiky.
Díky vyššímu podílu vlákniny a bílkovin nás pokrmy připravené z mouky z mandlí zasytí na delší dobu a mezi jídly nás nebudou tolik pronásledovat různé chutě. A to nám, i přes vyšší obsah tuků, významně pomůže při snaze o zhubnutí.
Umelte si mouku doma sami
Mandlová mouka se vyrábí z blanšírovaných jader. Na trhu existuje i mandlová moučka, ta se ale mele z mandlí neloupaných a k pečení cukroví se příliš nehodí.
Mandle tedy spařte v horké vodě, oloupejte a rozemelte v mixeru nebo kafemlýnku na mouku. Ale mixujte opatrně a jen chvilku, abyste si místo mouky neumleli mandlové máslo.
Pamatujte, že ji nesmíte dlouho uchovávat. Vzhledem k vysokému obsahu tuků vám při delším skladování žlukne. Raději si proto namelte vždy jen takové množství, jaké dokážete rychle spotřebovat. Určitě to bude i ekonomičtější. A v uzavřené sklenici vám v lednici vydrží i měsíc.
Podobné články
Luxusní recepty na vánoční pusinky tak, jak je neznáte. Inspirujte se!
Chcete mít letos to nejchutnější a nejkrásnější vánoční cukroví? Zkuste naše recepty na sněhové pusinky z bílků!
Ty nejlepší recepty na křehké vánoční pusinky se skořicí na jednom místě. Který vyzkoušíte jako první?
Nedáte dopustit na křehké vánoční cukroví, které se rozplývá na jazyku? Vyzkoušejte naše lahodné recepty na skořicové pusinky 5x jinak!
Snadné recepty na Masarykovo cukroví 3x jinak. Jakou variantu vyzkoušíte?
Máme pro vás tu nejlepší klasiku. 3 luxusní recepty na Masarykovo cukroví! S lískovými ořechy, kakaem či rumem. Dobrou chuť! :)