7 úžasných receptů na bezlepkové vánoční cukroví z rýžové mouky, které už budete chtít péct pořád

25. 7. 2024

Vyzkoušejte letos místo vanilkových rohlíčků nebo včelích úlů zdravější recepty na vánoční cukroví z rýžové mouky.

Pokud použijete místo běžné mouky mouku z rýže, získáte nejen stravitelnější, ale i bezlepkové varianty vánočního cukroví.

A možná máte ve svém okolí někoho, kdo špatně tráví lepek, a proto ocení, že na vašem vánočním stole najde cukroví, kterému se nebude muset vyhýbat .  

Vyberte si některý ze sedmi neodolatelných rýžových receptů, které jsme si pro vás připravili.

Rýžová mouka je vhodná nejen k pečení vánočního cukroví

Na trhu najdete rýžovou mouku obyčejnou bílou, celozrnnou hnědou nebo taky lepivou – sladkou rýžovou mouku. Všechny jsou bezlepkové, ale mají různá využití.

Rýžová mouka bílá a hnědá se používají především k zahušťování, smažení a výrobě asijských nudlí. Mouka z bílé rýže je hladká, zbavená otrub, hnědá obsahuje otruby neporušené a má proto hustější strukturu. Je také trochu sladší a má lehce ořechovou chuť. 

Pro pečení moučníků a lepkavých dezertů se častěji používá lepivá rýžová mouka.

Mouka z rýže je zdravější alternativou mouky pšeničné

Pokud ale nechcete příliš experimentovat, můžete nahradit běžnou mouku tou rýžovou a získáte nejen bezlepkové cukroví, ale i dezerty, omáčky nebo knedlíky, bohatší na vlákninu a bílkoviny. A potěšíte tak nejen celiaky, ale všechny, kdo dávají přednost zdravému životnímu stylu bez zbytečných kalorií.

Autor článku Kateřina Apostolidisová

Vánoce miluju už od dob, kdy jsem byla dítě. Pohádky, stromeček, kapr se salátem, cukroví...asi mě to nikdy neomrzí. Jsou jednou z mála věcí, proč mám ráda zimu. A snad i vy si během těch předvánočních příprav najdete na našich stránkách něco, co vás potěší a inspiruje.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.2 / 5 (108 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *