Hledáte zdravější alternativu k tradiční pšeničné mouce?
Pak vyzkoušejte naše luxusní recepty na cukroví ze žitné mouky!
Má specifickou hlubokou chuť a je mnohem výživnější.
Ochutnejte perníčky, linecké cukroví nebo třeba důlkové koláčky.
Žitné důlkové koláčky
Tyto koláčky z mandlové a žitné mouky jsou skvěle zemité a sladký ovocný džem je perfektně doplňuje. Připravte si je letos i vy!
Co budete potřebovat
- 100 g výražkové žitné mouky
- 100 g hladké mouky
- 95 g mandlové mouky
- ½ lžičky soli
- 230 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
- 100 g krystalového krystalového cukru
- 100 g třtinového cukru
- 1 velký vaječný žloutek, pokojové teploty
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 75 g krystalového cukru k potažení sušenek (volitelně)
- ⅓-1/2 šálku malinového džemu (případně jakéhokoli džemu dle vaší volby)
Postup
- V míse prošlehejte mouku a sůl.
- Plech vyložte pečicím papírem. )
- Vložte studené nakrájené máslo do stolního mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte při nízké střední rychlosti do hladka.
- Do hladkého másla zašlehávejte cukr nejprve na střední rychlosti a postupně přidejte na středně vysokou.
- Šlehejte do hladka, asi 1 minutu.
- Na nízké rychlosti zašlehejte žloutek a extrakty.
- Při nejnižší rychlosti přidejte čtvrtinu suchých ingrediencí k mokrým.
- Když se těsto spojí, přidejte další čtvrtinu.
- Podle potřeby oškrábejte dno a boky mísy a opět přidejte další čtvrtinu a totéž opakujte i s poslední čtvrtinou.
- Z těsta tvarujte kuličky, které pokládejte na plech.
- Korkem od vína nebo palcem zatlačte do středu kuličky dolů, abyste vytvořili jamku.
- Dávejte pozor, abyste nezatlačili až na dno (ideálně asi do poloviny).
- Opakujte se všemi kuličkami.
- Cukroví dejte na 15-20 minut do mrazáku nebo na 30-45 minut do lednice.
- Předehřejte si troubu na 175 stupňů Celsia.
- Větší plech vyložte pečicím papírem.
- Krystalový cukr nasypte na talíř.
- Pokud váš džem nejde dobře nabírat, odměřte ho do jiné misky a ohřívejte ho v mikrovlnné troubě 10-15 sekund.
- Vyjměte cukroví z mrazáku nebo lednice.
- Ponořte vršky a strany cukroví do cukru a pokládejte jej na plech ve vzdálenosti 5 cm od sebe.
- Lžičkou nanášejte džem do důlků v cukroví.
- Zbytek cukroví dejte do lednice, zatímco se peče první várka.
- Opakujte, dokud neupečete všechno cukroví.
- Cukroví pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 12–16 minut.
- Když okraje začnou hnědnout, máte hotovo.
- Vyjměte cukroví z trouby a nechte ho odpočinout 3–4 minuty na horkém plechu umístěném na mřížce.
- Opatrně přesuňte cukroví z plechu na chladící mřížku, aby vychladlo na pokojovou teplotu.
- Volitelně poprašte moučkovým cukrem.
Máme pro vás i další nejlepší recepty na vánoční cukroví s důlky, které vám každý pochválí. Inspirujte se!
Linecké cukroví z žitné mouky
Vyzkoušejte tuto zajímavou alternativu tradičního lineckého cukroví z klasické hladké mouky, žitné mouky a mandlové mouky. Přidaná pomerančová kůra krásně zvýrazní chuť cukroví.
Co budete potřebovat
- 180 g másla pokojové teploty
- 1/2 šálku cukru
- kůra z 1/2 pomeranče
- 1 žloutek pokojové teploty
- 1 lžička vanilky
- 1 šálek hladké mouky
- 1/3 šálku žitné mouky
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 1/4 lžičky jemné mořské soli
- džem, na náplň
- moučkový cukr, na posypání
Postup
- Ve stolním mixéru s lopatkovým nástavcem šlehejte máslo spolu s cukrem a pomerančovou kůrou do světlé a nadýchané směsi.
- Přidejte žloutek a vanilku a míchejte, dokud se nezapracují.
- Ve středně velké míse smíchejte hladkou mouku, žitnou mouku, mandlovou mouku a sůl.
- Přidejte moučnou směs do máslové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rozdělte na 2 části a z každé části vytvarujte kotouč.
- Každý kotouč zabalte do potravinářské fólie a chlaďte asi jednu hodinu.
- Když jste připraveni začít péct vyjměte těsto z lednice a nechte ho 10 minut odležet, aby se dalo vyválet.
- Povrch lehce pomoučněte a vyválejte každý kotouč na tloušťku asi 0,3 cm.
- Pomocí 5 cm kulatého vykrajovátka na cukroví vykrajujte cukroví.
- Pomocí menšího vykrajovátka ve tvaru srdíčka vykrojte otvory ve středech poloviny cukroví.
- Cukroví pečte na plechu vyloženém pečícím papírem 175 stupních Celsia 12–15 minut, dokud nebude lehce zlatavé.
- Upečené cukroví nechte zcela vychladnout.
- Cukroví s vykrojeným srdíčkem poprašte moučkovým cukrem.
- Do středu koleček bez srdíček naneste asi 1/2 lžičky džemu a přiklopte kolečky s vykrojenými srdíčky, které jsou poprášeny moučkovým cukrem.
- Užijte si to!
Žitné perníčky plněné máslovým mascarpone krémem
Krásné a lahodné perníčky z žitné mouky plněné máslovým krémem s mascarpone a pomerančovou kůrou bude obdivovat každá vaše návštěva.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 150 g krystalového cukru
- 155 g slaného másla, změklého
- 1 velké vejce
- 3/4 lžičky pomerančového extraktu
- 85 g třtinové melasy
- 210 g tmavé žitné mouky
- 30 g hladké mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky soli
- 110 g třtinového cukru
- 85 g perlového cukru
- moučkový cukr na závěrečné posypání (volitelně)
Na náplň:
- 170 g mascarpone pokojové teploty
- 55 g sýra Philadelphia pokojové teploty
- 55 g slaného másla pokojové teploty
- 3/4 lžičky pomerančového extraktu
- nastrouhaná kůra z jednoho středního pomeranče
- 720 g moučkového cukru
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
Postup
Těsto:
- V míse elektrického mixéru smíchejte cukr a máslo a 1 minutu šlehejte na středním stupni.
- Vyškrábejte misku, přidejte vejce, pomerančový extrakt a melasu a šlehejte cca 2 minuty.
- Ve střední míse smíchejte žitnou mouku, hladkou mouku, zázvor, jedlou sodu, skořici, kardamom, hřebíček, černý pepř a sůl a šlehejte, dokud se vše dobře nepromísí.
- Přidejte suché ingredience do melasové směsi a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí, asi 90 sekund.
- Těsto chlaďte v lednici 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- 2 ploché plechy vyložte pečicím papírem.
- Polévkovou lžíci vytvořte ze směsi 22 kuliček.
- Kuličky obalte v perlovém cukru.
- Obalené kuličky položte na připravené plechy cca 5 cm od sebe.
- Každý plech pečte 15-16 minut, dokud okraje cukroví neztuhnou.
- Zatímco se cukroví peče, připravte si náplň.
- Vyjměte sušenky z trouby a nechte na plechu.
Náplň:
- Pomocí elektrického mixéru smíchejte mascarpone, sýr Philadelphia a máslo a vyšlehejte do hladka.
- Přidejte pomerančový extrakt, pomerančovou kůru a 240 g moučkového cukru a opět vyšlehejte do hladka.
- Přidejte dalších 240 g moučkového cukru a 1 lžíci smetany ke šlehání.
- Vyšlehejte do hladka.
- Přidejte posledních 240 g moučkového cukru a podle potřeby další lžíci smetany a šlehejte, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
Příprava cukroví:
- Když jsou upečené sušenky vychladlé, naplňte cukrářský sáček s velkou kulatou špičkou mascarpone náplní.
- Sušenky rozložte ve dvojicích spodky vzhůru. Na jednu sušenku naneste mascarpone náplň a přiklopte druhou sušenkou.
- Totéž udělejte se všemi sušenkami.
- Cukroví uchovávejte dobře zabalené v lednici.
Objevte další recepty
Vánoční zázvorové sušenky s whisky polevou
Kombinace zemité žitné mouky, pikantního kandovaného zázvoru a hluboké chuti třtinové melasy rozhodně stojí za vyzkoušení! K tomu si přidejte polevu z žitné whisky, která cukroví dodá parádní šmrnc a máte cukroví, kterému nikdo neodolá. Pokud si chcete cukroví připravit bez alkoholu, jednoduše vyměňte whisky za mléko, citronovou šťávu, zázvorový sirup či obyčejnou vodu.
Co budete potřebovat
Na sušenky:
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- 1 a ¼ šálku žitné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky soli
- 140 g rozpuštěného másla
- 1 šálek třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 1 velký žloutek
- ¼ šálku třtinové melasy
- ½ šálku jemně nasekaného kandovaného zázvoru plus 25 malých kousků na ozdobu
Na polevu:
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- ¼ šálku plus 1½ lžičky žitné whisky
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- 2 velké plechy vyložte pečicím papírem.
- V malé misce smíchejte hladkou a žitnou mouku, jedlou sodu, sušený zázvor, skořici, hřebíček a sůl.
- Ve středně velké míse prošlehejte rozpuštěné máslo spolu s třtinovým cukrem.
- Rozšlehejte vejce, následně žloutek a poté zašlehejte melasu.
- Pomocí silikonové stěrky vmíchejte moučnou směs do vaječné směsi, dokud se téměř nespojí (mělo by zůstat několik suchých proužků).
- Přidejte kandovaný zázvor a pokračujte ve skládání, dokud se těsto zcela nespojí.
- Velkou lžící rozdělte těsto na 25 částí.
- Jednotlivé části jemně vyválejte do kuliček a ty přeneste na připravené plechy ve vzdálenosti od sebe alespoň 5 cm.
- Přeneste do trouby a pečte, dokud nejsou vršky sušenek popraskané a okraje zlaté, 12–14 minut.
- Nechte mírně vychladnout a pak sušenky přesuňte na mřížku, aby vychladly na pokojovou teplotu.
- Mezitím si připravte polevu.
- V malé misce vyšlehejte moučkový cukr, whisky a sůl do hladka.
- Vršky sušenek ponořte do polevy a setřeste přebytek.
- Do středu každé sušenky umístěte kousek kandovaného zázvoru, v případě potřeby použijte trochu více polevy, aby se zázvor přilepil.
- Před podáváním nechte odpočinout při pokojové teplotě, dokud poleva neztuhne, asi 30 minut.
- Cukroví vám vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu nejméně 5 dnů.
Hledáte tipy na zajímavou vánoční výzdobu? Inspirujte se v naší recenzi LED rampouchů, kde vám představíme ty nejlepší kousky!
Švédské žitné cukroví
Tyto jednoduché sušenky z žitné mouky a sýru Philadelphia nejsou přeslazené, takže potěší i ty, kteří dvakrát neholdují přeslazenému cukroví. Navíc na ně nepotřebujete moc ingrediencí.
Co budete potřebovat
- 1 šálek žitné mouky
- 1 šálek pšeničné celozrnné mouky
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1/2 šálku sýra Philadelphia pokojové teploty
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 1/2 šálku jemného třtinového cukru, prosátého
- perlový cukr na posypání
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Vyložte pár plechů pečícím papírem.
- Ve středně velké míse smíchejte obě mouky a sůl.
- Dejte stranou.
- V elektrickém mixéru (nebo ručně) šlehejte sýr Philadelphia, dokud nebude světlý a nadýchaný.
- Přidejte máslo a šlehejte, dokud se obojí dobře nespojí.
- Vmíchejte třtinový cukr a šlehejte, dokud se dobře nezapracuje.
- Přidejte moučnou směs do máslové směsi a šlehejte jen tak dlouho, aby vše spojilo.
- Těsto vyklopte na pult a jednou nebo dvakrát prohněťte.
- Vytvarujte kouli, zploštěte, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice vychladit.
- Zahřejte troubu na 175° C a umístěte rošty do horní a spodní třetiny.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku 0,5 cm a vykrajujte tvary pomocí vykrajovátka na cukroví dle vašeho výběru.
- Tvary pokládejte na připravené plechya každý tvar posypte trochou perlového cukru.
- Pečte šest nebo sedm minut, dokud nebudou sušenky voňavé a na okrajích trochu zlatavé.
- Nechte vychladnout a poprašte trochou moučkového cukru.
- Dobrou chuť!
Inspirujte se našimi nejlepšími návody na výrobu vánočních ozdob z papíru. DIY dekorace pro celou rodinu!
Proč péct vánoční cukroví ze žitné mouky?
Cukroví se sice tradičně připravuje z pšeničné mouky, ale stále více lidí k ní hledá zdravější alternativy. Jednou z nich je právě žitná mouka, která má oproti pšeničné mouce několik výhody:
- specifické a bohaté aroma
- obsahuje méně lepku
- vyšší obsah vlákniny, díky čemuž budete déle sytí
- podporuje zdraví trávicího systému
- obsahuje vitamíny a minerály, jako je draslík, fosfor, železo a vitamíny skupiny B
- má nižší glykemický index
A jak se vám naše dnešní recepty na cukroví ze žitné mouky líbily? Napište nám do komentářů!