Domácí bavorské preclíky
12. 9. 2025
Krásné – tmavé louhované pečivo je pro svou neodolatelnou chuť proslulé po celém světě! Nyní si jej můžete připravit i doma. Bavorské preclíky jsou skvělé pro každého – návštěvu, jen tak k polévce, nebo jako silvestrovská pochoutka.
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 1 l mléka
- 1 balíček droždí
- 50 g másla
- 1 PL soli
- 1 l vody
- 3 PL jedlé sody
- na posypání hrubozrnná sůl, kmín, mák, semínka
Postup práce:
- Celé droždí rozdrobte do vlažného mléka.
- Přidejte špetku cukru a nechte utvořit kvásek.
- Máslo nadrobte do mouky a osolte.
- Zpracujte směs – vznikne drobenka.
- Přidejte vzešlý kvásek a mléko.
- Vypracujte krásné, vláčné těsto.
- Nechte zakryté kynout 15 minut.
- Těsto rozdělte na asi 10 dílků.
- Každý díl vyválejte do ruličky, ze které následně vytvarujte preclík.
- Preclíky nechte na plechu kynout před pečením aspoň dalších 20 minut. (Nechte jim na plechu dostatek prostoru).
- Do hrnce vložte jedlou sodu a přiveďte k varu.
- Troubu si předehřejte na 180°C.
- Zhruba půl minuty louhujte preclíky v horké vodě se sodou a ihned dávejte zpět na plech vyložený pečícím papírem.
- Preclíky pečte 20 – 25 minut, dokud nebudou mít krásnou barvu.

Jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiné! Pojďte s námi připravit slastné mocca cukroví, které budete mít potíž do Vánoc udržet ve spíži nedotčené.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě