E-shop vánoční osvětlení

Domácí vaječný koňak s kardamonem

12. 9. 2025

Pro vaječňák je typickým kořením především skořice nebo muškátový oříšek, chybu ale neuděláte ani s kardamomem.

Ingredience:

  • 12 žloutků
  • 4 šálky plnotučného mléka
  • 4 šálky smetany ke šlehání
  • 2 šálky brandy
  • 1 a 1/2 šálku cukru krupice
  • 2 vanilkové lusky
  • 2 čajové lžičky mletého kardamomu

Postup:

  1. V hrnci na mírném ohni přiveďte za občasného míchání k varu mléko, vyškrábané vanilkové lusky a kardamom.
  2. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
  3. Následně do vaječné pěny pomalu přilévejte horké mléko a šlehejte, aby se vše spojilo.
  4. Následně vzniklou směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni 2-3 minuty, dokud mírně nezhoustne.
  5. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  6. Po vychladnutí vmíchejte smetanu a brandy.
  7. Uchovávejte v ledničce.

Před podáváním posypejte vaječný koňak dalším kardamomem a přidejte skořicovou tyčinku.

Skleničky s likérem z vajec a kardamomu.
zdroj: fresheggsdaily.blog

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.2 / 5 (35 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *