Bez receptu na domácí veku nemůžete začít chlebíčky vůbec připravovat!
Je o tolik měkčí, vláčnější a voňavější než ta kupovaná.
Kupovanou si již nikdy nekoupíte.
Máme pro vás i konkrétní tipy čeho se při pečení vyvarovat a na co si dát pozor (najde je na konci článku).
Tradiční domácí veka na chlebíčky z bílé mouky
Jednoduchý chléb vyrobený jen z několika ingrediencí, jako je mouka, voda, droždí, sůl a mléko. Tento recept slibuje super měkký vnitřek s extra křehkou kůrkou. A čím je pomazat? Můžete se inspirovat na našem webu těmito 6 silvestrovskými pomazánkami!
Co budeme potřebovat
- 240 ml vlažné vody
- 60 ml plnotučného vlažného mléka
- 7 g droždí (práškového)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 60 g másla
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 420 g hladké mouky
Postup
- V míse zpracujte dohromady teplou vodu, teplé mléko, droždí a cukr.
- Přikryjte a nechte 5 minut stát.
- Přidejte máslo, sůl a 1 hrnek mouky.
- Hněťte, dokud se vše relativně nezapracuje.
- Přidejte zbývající mouku a pokračujte v zapracování, buď v míse nebo na lehce pomoučené ploše.
- Velkou mísu lehce namažte olivovým olejem.
- Těsto dejte do mísy a otáčejte, aby se všechny strany obalily.
- Mísu zakryjte hliníkovou fólií, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny.
- Formu na chleba vymažte máslem.
- Když je těsto nakynuté, propracujete ho, aby se uvolnil vzduch.
- Vložte bochník do připravené formy.
- Přikryjte a nechte znovu kynout, asi 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 30–34 minut dozlatova.
- Pokud si všimnete, že vršek hnědne příliš rychle, formu volně zakryjte hliníkovou fólií.
- Vyjměte z trouby a před krájením nechte domácí veku několik minut vychladnout.
![Nadýchaný domácí chlebík přímo z pekárny.](https://www.snehulacek.cz/wp-content/uploads/2023/07/domaci-veka-na-chlebicky-bila-mouka.jpg)
Nejlepší domácí celozrnná veka
Tento recept na domácí zdravý chléb je měkký a vyrobený ze jen zdravých surovin, jako je celozrnná mouka, slunečnicová semínka, mák, sezamová semínka, ovesné vločky, lněné semínko a kapky medu.
Co budeme potřebovat
- 300 ml mléka (klidně použijte neslazené mandlové mléko)
- 40 g mletých ovesných vloček
- 1 lžíce medu
- 2 1/4 lžičky droždí
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 300 g hladké
- 110 g celozrnné mouky
- 2 polévkové lžíce lněného semínka
- 1 lžička soli
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce máku
Na posypání
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- mák a sezamová semínka (volitelně)
Postup
- Zahřívejte mléko v malém hrnci, poté vmíchejte vločky, droždí a med. Nechte směs odležet, asi 5 minut.
- Poté do téže mísy vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Ihned přidejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, len a sůl promíchejte.
- Přidejte slunečnicová semínka, sezamová semínka a mák a jemně vmíchejte do těsta.
- Těsto položte na dobře pomoučený povrch a rukama těsto hněťte 10 minut.
- Po hnětení z těsta vytvarujte kouli a vložte ho do velké mísy vytřené asi 1 lžící oleje a těsto taktéž obalte v oleji.
- Zakryjte a nechte těsto kynout asi 90 minut.
- Dále vymažte formu na chleba.
- Poté, co těsto vykyne, ho ještě asi 1 minutu prohněťte, a poté vložte do připravené formy.
- Zakryjte ho a nechte ho znovu kynout po dobu 60–90 minut.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- V malé misce rozklepněte vejce a potřete povrch domácí veky. Navrch těsta nasypte ještě pár semínek.
- Pečte 35–40 minut, nebo dokud veka není navrchu lehce zlatavá a bochník nezní při poklepání dutě.
- Po upečení veku nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklepněte dochladit alespoň na 2 hodiny než ho začnete krájet.
Podávejte své pohoštění v obýváku, který je vyzdobený těmi nejkrásnějšími girlandami, které jsme pro vás zrecenzovali!
![Vynikající měkký chléb posypaný semínky.](https://www.snehulacek.cz/wp-content/uploads/2023/07/domaci-veka-na-chlebicky-celozrnna-mouka.jpg)
Objevte další recepty
Bezlepkový chléb na domácí chlebíčky
Tento recept vám přinese jemnou, chutnou a vykynutou domácí máslovou veku, a to zcela gluten free. Pokud hledáte další inspiraci na pohoštění, zkuste například tyto jednohubky s Nivou!
Co budeme potřebovat
- 470 g bezlepkové mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky instantního droždí
- 8 g soli
- 1 1/4 lžičky xanthanové gumy
- 230 g teplého mléka
- 60 g másla
- 3 velká vejce
Postup
- Vložte mouku, cukr, droždí, sůl a xanthanovou gumu do mísy a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte mléko a neustále šlehejte. Směs bude zpočátku drobivá, ale jakmile přidáte všechno mléko, spojí se.
- Přidejte máslo a šlehejte, dokud se vše důkladně nesmíchá.
- Zašlehejte vejce jedno po druhém.
- Těsto vložte do mísy vymazané olejem a nechte 1 hodinu kynout.
- Ke konci doby kynutí předehřejte troubu na 180 °C.
- Domácí veku pečte 38 až 42 minut, dokud nezezlátne.
- Vyjměte z trouby, vyklopte ji z formy a nechte vychladnout na mřížce.
![Upečený chlebík se zlatou kůrkou v chlebové formě.](https://www.snehulacek.cz/wp-content/uploads/2023/07/domaci-veka-na-chlebicky-bezlepku.jpg)
Jak upéct nejlepší veku na chlebíčky?
Nejprve se ujistěte, že je váš chléb hotový
Ostřílení pekaři to poznají po sluchu, když na bochník poklepají. Jednodušší způsob je změřit teplotu veky v jejím středu. Za zcela upečený bochník z hladké mouky se považuje ten, u kterého naměříte tepotu mezi 87 – 90 °C.
Veky, které jsou upečené z celozrnné mouky by měly dosáhnout tepoty 93 °C až 96 °C.
Nevyjímejte veku z formy příliš brzy
Ruce pryč alespoň do chvíle, než se trochu zchladí. Ve formě veku nechte stát 5 – 10 minut. Po delší době se postranní a spodní kůrka začne připékat, takže bude spíše spálená než křehká.
Nekrájejte za chléb tepla
Když tak učiníte, značná část vlhkosti z vašeho bochníku se odpaří. Navíc při krájení chleba ho přirozeně trochu stlačujete, a to rukou i nožem, a proto nikdy nebude tak nadýchaný, jak by měl být.