Fitness tvarohové cukroví
12. 9. 2025
Přestože spousta lidí zdravější varianty cukroví a ostatních pamlsků zatracuje, tato receptura je velmi povedená.
Ve finální verzi je stejně chutná jako klasické cukroví z bílé mouky. Ostatně posuďte sami!
Ingredience:
- 330 g celozrnné žitné mouky
- 1 žloutek
- 250 g másla
- 250 g měkkého nízkotučného tvarohu v kostce
- špetka soli
- meruňková marmeláda na slepování
- pistácie na ozdobu
Postup:
- Celozrnnou žitnou mouku dejte do mísy, přidejte špetku soli, nakrájené máslo, tvaroh, žloutek a vše zpracujte v hladké nelepivé těsto (pokud bude lepit, přidejte trochu mouky).
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a nechte tak 2 až 3 hodinky odpočívat v ledničce.
- Kdo chce, může si ho klidně jeden den zadělat a zpracovávat až následující den.
- Těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na plát o síle 3 až 4 milimetry. Vykrájejte motivy podle libosti, hvězdičky, stromečky a podobně, dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte si troubu na 170°C a cukroví pečte zhruba 15 až 20 minut, záleží na troubě.
- Mělo by být dorůžova, ale pokud nemáte jistotu kvůli použití jiné mouky, můžete zkusit do jedné kytičky zapíchnout špejli.
- Po upečení nechte cukroví vystydnout a potom k sobě pomocí meruňkové marmelády slepte vždy jednu plnou kytičku s druhou co má otvor.
- Jakmile máte hotovo, nasypte do každého otvoru trochu nasekaných pistácií (hlavně musí být nesolené).
- Kdo má rád, může ještě potřít kytičky čokoládovou polevou a teprve potom posypat pistáciemi.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě