E-shop vánoční osvětlení

Francouzské tartaletky s karamelizovanou cibulkou

12. 9. 2025

Francouzské koláčky tartaletky jsou známé jako sladké dezerty, ale i jako slané delikátní koláčky. Dělají se jako velké kulaté koláče, ale i v podobě těchto jednohubek. Jsou výborné jak teplé, tak za studena podávané, a také patří mezi úžasné předkrmy na Vánoce.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 a ⅓ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku másla
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 3-6 lžic ledové vody

Na náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 6 středních červených cibulí (nakrájených na plátky)
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř
  • 170 g sýru typu feta
  • 60 g krémového sýru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)

Postup:

  • Prosejte si mouku a přidejte do robota spolu s cukrem a solí a trochu krátce promíchejte.
  • Přidejte polovinu másla, krátce promíchejte. Pak přidejte zbytek másla a zase krátce promíchejte. 
  • Hrudky z másla mohou zůstat, ale neměly by být větší než velká čočka.
  • Teď už po dvou lžících přidávejte ledovou vodu. Dávejte pozor na konzistenci, těsto by nemělo být lepivé.
  • Takto připravené těsto uplácejte do bochánku, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinku do chladničky. 
  • Po vychlazení nechte těsto alespoň 10 minut při pokojové teplotě a můžete se pustit do válení. 
  • Najděte si formičku, která bude asi jednou tak větší, než je průměr formičky na muffiny (například menší misku nebo širší hrnek).
  • Z vyváleného těsta, asi 5 mm vysokého, vykrajujte kruhy.
  • Hotová kolečka ukládejte do důlků na muffiny, hezky je rozprostřete, okraje těsta by měly mírně vykukovat.
  • Těsto pak na dně propíchejte vidličkou a dejte i s pekáčkem do lednice, než si připravíte náplň. 
  • Na trošce oleje si orestujte cibulku, míchejte jen občasně, trvá to 2-3 minuty.
  • Poté cibulku přikryjte pokličkou a nechte ještě 8-10 minut dusit na mírném ohni. 
  • Přidejte cukr, balzamikový ocet, med, trochu soli a pepře a vařte ještě 10 minut, dokud cibulka nezkaramelizuje (občas promíchejte).
  • Připravte si sýrovou nádivku. Oba sýry, vejce, petrželku vyšlehejte do hladké konzistence.
  • Na dno každého těsta dejte lžíci cibule, na to rozdělte sýrovou směs. 
  • Pečte na 175°C asi 20 minut.
Dalším lehkým předkrmem jsou francouzské tartaletky
Zdroj: flickr.com

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.3 / 5 (10 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *