Hrníčkové šlehačkové cukroví

12. 9. 2025

Skvělou vánoční volbou je cukroví, které chutná, ale nenutí vás, při jeho přípravě, strávit hodiny v kuchyni. 

Hrníčkový recept je jednoduchý a je hotový raz dva, jelikož odpadá zdlouhavé vážení. 

Ingredience

Košíčky:

  • 1 a ½ šálku (asi 375 ml) mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • 1 šálek cukru 
  • 2 vejce (v pokojové teplotě)
  • ¾ šálku mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Poleva:

  • ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • 4 šálky moučkového cukru
  • ¼ šálku 35% smetany ke šlehání (značky Tatra)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup

Košíčky:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formičku na muffiny. Máte-li formu silikonovou, není třeba ji vymazávat. V jiném případě vyložte jednotlivé košíčky pečícím papírem nebo je vymažte trochou másla či oleje.
  • V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs odložte stranou. 
  • Ve druhé misce, pomocí elektrického mixéru, rozšlehejte máslo s cukrem, dokud nebude lehké a nadýchané. 
  • Do této směsi přidejte vejce. Přidávejte je postupně! Nejprve rozšlehejte první vejce, dokud se úplně nespojí se směsí a až poté přidejte druhé vejce.
  • Snižte otáčky mixéru na minimum a střídavě přidávejte mouku z první mísy a mléko. Přidáváním mouky začínejte a přidáním mouky také končete. 
  • Takto připravenou směsí naplňte jednotlivé formy na muffiny. Můžete si pomoci lžící. Formy naplňte asi do ¾ jejich objemu.
  • Pečte po dobu 18–20 minut. Po této době špejlí zkontrolujte, zda se na ni těsto, uprostřed muffinů nelepí. Pokud ne, máte hotovo. 
  • Hotové muffiny nechte vychladnout.

Poleva:

  • Šlehejte máslo, dokud není lehké a načechrané. 
  • Při nízkých otáčkách mixéru přidejte moučkový cukr, smetanu, vanilku a sůl. Vyšlehejte vše do hladka a je-li to potřeba, přidejte trochu smetany (1–2 lžíce).
  • Zvyšte rychlost šlehání na maximum a šlehejte asi 1–2 minuty, dokud nebude poleva jemná a nadýchaná. 
  • Naplňte polevou cukrářský sáček na zdobení a opatrně polevou ozdobte vychladlé muffiny. 
  • Nemáte-li cukrářský sáček, můžete ke zdobení použít lžíci.

Toto šlehačkové vánoční cukroví můžete ozdobit také barevným sypáním, ovocem nebo hoblinkami z čokolády. Právě různorodost z něj dělá cukroví, které je možné připravit nejen v čase Vánoc, ale také u příležitostí narozeninových oslav nebo posezení s přáteli.

Hrníčkové šlehačkové vánoční cukroví ze světlého těsta s vanilkovou polevou, ve tvaru malých dortíků.
zdroj: eggs.ca

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.4 / 5 (112 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *