Hrníčkové šlehačkové cukroví
12. 9. 2025
Skvělou vánoční volbou je cukroví, které chutná, ale nenutí vás, při jeho přípravě, strávit hodiny v kuchyni.
Hrníčkový recept je jednoduchý a je hotový raz dva, jelikož odpadá zdlouhavé vážení.
Ingredience
Košíčky:
- 1 a ½ šálku (asi 375 ml) mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- 1 šálek cukru
- 2 vejce (v pokojové teplotě)
- ¾ šálku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Poleva:
- ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- 4 šálky moučkového cukru
- ¼ šálku 35% smetany ke šlehání (značky Tatra)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
Košíčky:
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formičku na muffiny. Máte-li formu silikonovou, není třeba ji vymazávat. V jiném případě vyložte jednotlivé košíčky pečícím papírem nebo je vymažte trochou másla či oleje.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs odložte stranou.
- Ve druhé misce, pomocí elektrického mixéru, rozšlehejte máslo s cukrem, dokud nebude lehké a nadýchané.
- Do této směsi přidejte vejce. Přidávejte je postupně! Nejprve rozšlehejte první vejce, dokud se úplně nespojí se směsí a až poté přidejte druhé vejce.
- Snižte otáčky mixéru na minimum a střídavě přidávejte mouku z první mísy a mléko. Přidáváním mouky začínejte a přidáním mouky také končete.
- Takto připravenou směsí naplňte jednotlivé formy na muffiny. Můžete si pomoci lžící. Formy naplňte asi do ¾ jejich objemu.
- Pečte po dobu 18–20 minut. Po této době špejlí zkontrolujte, zda se na ni těsto, uprostřed muffinů nelepí. Pokud ne, máte hotovo.
- Hotové muffiny nechte vychladnout.
Poleva:
- Šlehejte máslo, dokud není lehké a načechrané.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidejte moučkový cukr, smetanu, vanilku a sůl. Vyšlehejte vše do hladka a je-li to potřeba, přidejte trochu smetany (1–2 lžíce).
- Zvyšte rychlost šlehání na maximum a šlehejte asi 1–2 minuty, dokud nebude poleva jemná a nadýchaná.
- Naplňte polevou cukrářský sáček na zdobení a opatrně polevou ozdobte vychladlé muffiny.
- Nemáte-li cukrářský sáček, můžete ke zdobení použít lžíci.
Toto šlehačkové vánoční cukroví můžete ozdobit také barevným sypáním, ovocem nebo hoblinkami z čokolády. Právě různorodost z něj dělá cukroví, které je možné připravit nejen v čase Vánoc, ale také u příležitostí narozeninových oslav nebo posezení s přáteli.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě