Hrníčkový recept na voňavé skořicové perníčky
12. 9. 2025
Lahodná kombinace velice dobrých surovin. Pokud milujete skořicové vánoční cukroví, doporučujeme vyzkoušet. Skořice je velice zdravá. Působí pozitivně na správné fungování srdce a cév. Navíc má antibakteriální účinky. O další přísadě, zázvoru, ani nemluvě. Ten je také velice zdravý a navíc hezky zahřeje.
Ingredience na těsto:
- 2 a ¾ hrnku hladké mouky
 - 1 lžička prášku do pečiva
 - 1 lžička soli
 - 2 lžičky skořice
 - 1 lžička muškátového oříšku
 - 1 lžička zázvoru
 - ¾ hrnku másla pokojové teploty
 - 1 hrnek cukru krupice
 - 2 velká vejce
 - 2 lžičky vanilkového extraktu
 
Postup:
- Ve velké míse si smíchejte všechny sypké ingredience kromě cukru.
 - Pomocí šlehače si vyšlehejte máslo a cukr do hladkého krému.
 - Přidejte vejce jedno po druhém a nakonec přidejte vanilku.
 - Hotovou máslovou směs přidejte k sypké směsi a smíchejte.
 - Těsto si rozdělte na 3 části.
 - Jedno po druhém vyválejte mezi dvěma kusy pečícího papíru. Nechceme totiž, aby bylo těsto příliš moučné.
 - Vyválejte na plát asi 5 mm silný. A srolujte do ruličky.
 - Stejně postupujte i s ostatními těsty.
 - Dejte alespoň na 2 hodiny zchladit do lednice.
 - Motivy si vykrojte libovolnými vykrajovátky.
 - Hotové je skládejte na pečícím papírem vyložený plech.
 - Dejte péct na 180 °C asi na 9 minut (až okraje začnou chytat bronz).
 
Můžete si vybrat, jestli chcete perníčky ozdobit jen po okrajích nebo je ozdobit celé.
Ingredience na polevu na okraje perníčků:
- 1 lžička moučkového cukru
 - ½ lžičky vanilkového extraktu
 - 2 lžíce mléka
 - špetka skořice
 
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte do hustší směsi, tu pak dejte do zdobičky a pusťte se do zdobení okrajů cukroví. Nechte zaschnout (trvá to asi hodinu) a je hotovo.
 
Ingredience na polevu na celé perníčky:
- 2 hrnky cukru moučky
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - 1/3 hrnku mléka
 - ¼ lžičky skořice
 
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience do hustší směsi a dejte do zdobičky. Ozdobte si celý povrch perníčku dle libosti.
 - Polevu nechte zaschnout alespoň 24 hodin. Opatrně si perníčky přikryjte, aby neoschly.
 

Nejste příznivci čokolády? Nevadí. Klidně je jen pocukrujte moučkovým cukrem.
Podobné články
          
      
Masarykovo cukroví s rumem
          
      
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
          
      
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
          
      
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
          
      
Vánoční kešu rohlíčky
          
      
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
          
      
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
          
      
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě