Italské anýzové cukroví
12. 9. 2025
Přinést do českých Vánoc trochu Itálie? Proč ne. Rozhodně tím nemyslíme žádné rodinné hádky, ale lahodné anýzové cukroví s citronovou polevou. Tyto malé bochánky jsou jednoduché na přípravu a v klidu je můžete upéct i dva týdny před Vánocemi.
Ingredience:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 60 g másla
- 60 g cukru krupice
- 3 vejce
- 60 ml mléka
- 1 lžička drceného anýzu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
Na polevu:
- 100 g cukru moučka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce horké vody
- Barevné sypání
Postup:
- Smíchejte všechny suché ingredience dohromady, poté postupně vmíchejte mléko, máslo a vejce. Nakonec do těsta přilijte vanilkový extrakt.
- Vytvořte těsto a tvořte z něj v dlaních kuličky (zhruba o něco menší než golfový míček).
- Kuličky vložte na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem) a pečte v předehřáté troubě na 180 ℃ po dobu 10-12 minut.
- Z cukru moučka, vody a citronové šťávy mezitím vytvořte polevu.
- Jakmile upečené cukroví vychladne, potřete jej polevou a posypte barevným sypáním (nebo jinou ozdobou na cukroví) a dejte na chladné místo.

Na anýzové perníčky můžete použít i klasickou bílkovou polevu.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě