Jednoduché vánoční perníčky s octem
12. 9. 2025
Perníčky miluje snad každý z nás a tento recept je navíc opravdu jednoduchý. Ocet pomáhá perníčky udržovat měkké a zároveň jim dodává perfektní říz. Zdobte dle fantazie!
Budete potřebovat:
Na perníčky:
- 1/2 šálku Hery
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 3/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 šálku třtinové melasy
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
Na polevu:
- 1 vaječný bílek
- 1 šálek prosátého moučkového cukru
Postup:
- Heru šlehejte na střední rychlost asi 45 sekund, dokud nebude lehká a nadýchaná.
- Přidejte cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření.
- Šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte melasu, vejce a ocet.
- Šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte 2 šálky mouky a šlehejte, dokud se nezapracují do směsi.
- Přidejte i zbytek mouky a promíchejte.
- Těsto přikryjte a nechte alespoň 3 hodiny chladit (můžete nechat i přes noc).
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte polovinu těsta na tloušťku cca 0,3 cm.
- Vykrajujte libovolné tvary, které pokládejte na vymazaný plech.
- Opakujte se zbylým těstem.
- Perníčky pečte při 190 stupních Celsia 5 až 6 minut.
- Nechte vychladnout.
- Vložte bílek do čisté suché mísy a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Lžící naneste polevu do malého cukrářského sáčku.
- Ustřihněte konec jednoho rohu sáčku a polevu naneste na vychladlé perníčky.
- Nechte ztuhnout.
- Dobrou chuť!

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě