Chtěli byste letos na Silvestra ochutnat jednohubky s olivami?
Můžete využít zelené i černé olivy.
Podívejte se, jak si můžete se zdobením jednohubek pohrát.
Jednohubky s černými olivami
Podle tohoto receptu připravíte skvělé a chutné jednohubky s černými olivami, které se stanou vyhledávanou pochoutkou při silvestrovské párty.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 30 černých oliv
- 8 rohlíků nebo baget
- 1 lžičku chilli vloček
- 1 šálek másla
- 2 lžíce zelené petrželky
- sůl podle chuti
Postup:
- Nejprve si omyjte a očistěte olivy. Nakrájejte je a dejte stranou na později.
- Nakrájejte si na kruhové plátky rohlík nebo bagetu.
- Nakrájená kolečka potřete máslem z obou stran. Odložte stranou a jděte na další krok.
- Připravte si pomazánku v mixovací nádobě. Tam dejte nakrájené olivy, chilli vločky, sůl, máslo a nasekanou petrželku. Nechte dobře promíchat.
- Předehřejte si troubu na 200 °C.
- Potřete máslem plech a přendejte na něj připravená kolečka. Pečte v troubě cca 10 minut dokud nebudou křupavé.
- Jakmile budou kolečka opečená, potřete je směsí oliv a petrželky.
- Nejlepší je podávat tyto jednohubky horké. Na každou jednohubku dejte 3 plátky oliv pro ozdobení.
Recept na zdravé jednohubky s lososem a olivou
I jednohubky mohou být zdravé. Připravte si ty nejlepší jednohubky s lososem a olivou. Příprava je jednoduchá a hravě ji zvládnete.
Co budete potřebovat:
- 12 opečené plátky bagety na kolečka
- ¼ šálku smetanového sýra
- 12 plněných olivy manzanilla
- 12 plátků okurky
- 12 tenkých proužků uzeného lososa (dostatečně dlouhé, aby se do nich dala zamotat oliva)
Příprava:
- Každé opečené kolečko z bagety potřete smetanovým sýrem.
- Obalte každou olivu plátkem lososa.
- Na každé kolečko bagety položte jeden plátek okurky.
- Na okurku dejte jednu olivu obalenou lososem.
- Zajistěte proti pádu dřevěným párátkem a můžete hrdě servírovat, nebo rovnou jíst.
Objevte další recepty
Snadný recept na jednohubky s česnekovou pomazánkou a olivou
Česneková pomazánka je v české kuchyni oblíbená hlavně pro rodinné oslavy. Pro silvestrovské jednohubky je přímo stvořená. Připravte si ji také. Milovníci oliv budou nadšení, protože se k ní olivy skvěle hodí.
Ingredience:
- 170 g polotvrdého sýru
- 5 polévkových lžic majonézy
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 3 čerstvé stroužky česneku
- špetka soli (dle chuti)
- špetka mletého pepře (opět podle chuti)
- olivy
Postup přípravy:
- Nastrouhejte na ručním struhadle sýr na drobno.
- Oloupejte česnek a rozdrťte ho.
- V misce smíchejte sýr, česnek, majonézu a zakysanou smetanu. Podle chuti dochuťte solí a pepřem.
- Pečlivě pomazánku promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Před podáváním nechte pomazánku odpočinout cca 15 minut při pokojové teplotě.
- Nejlépe chutná na jednohubkách z obyčejných rohlíků.
- Pro lepší vzhled na každou jednohubku umístěte olivu. Máte-li doma někoho, kdo olivy nejí, můžete mu jednohubky ozdobit zelenou petrželí.
Dostali jste chuť vyzkoušet další pomazánky? Jistě si vyberete mezi recepty na pomazánky nejen pro slavnostní příležitosti.
Super jednoduchý recept na sýrové jednohubky s olivami
Tyto jednohubky zvládnete připravit za deset minut. Žádná velká dřina, za to úžasné a chutné výsledky.
Co budete potřebovat?
- blok čedaru
- 24 zelených oliv
- ¼ šálku sušených brusinek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušených bilinek
Postup:
- Nakrájejte si sýr na kostičky jako základ pro jednohubky a dejte je stranou.
- V malé misce smíchejte umyté a okapané olivy s olivovým olejem a bylinkami. Promíchejte.
- Do poloviny párátka protáhněte sušenou brusinku, pak dejte olivu a takto připravené zapíchněte do kostky sýru. Pokud jsou oliva s brusinkou od sýru daleko, posuňte dolů.
- Takto si připravte všechny jednohubky.
- Podávat je můžete hned nebo si je nechte vychladit v lednici.
Jednohubky s olivami alla tučňáci
Jí se i očima. Vyzkoušejte jednohubky, které vypadají jako tučňáci. Stačí vám čtyři přísady a trocha zručnosti s nožem a párátkem.
Ingredience na tučňáky:
- jedno balení malých černých oliv bez pecek
- jedno balení velkých černých oliv bez pecek
- krémový sýr
- mrkev
Postup:
- Nakrájejte si mrkev na kolečka. Z každého kolečka vyřízněte trojúhelníček, aby kolečko vypadalo jako dvě tučňáčí nohy. Vyříznutý kousek mrkve nevyhazujte, ještě ho budete potřebovat.
- Rozkrojte velkou černou olivu. Její vnitřek naplňte smetanovým sýrem. Při plnění se vám bude hodit tupý nůž pro vyhlazení sýru a ubrousek pro otření potřísněných oliv.
- Naplněnou velkou olivu položte na mrkev a připevněte párátkem.
- Nyní přišel čas využít výřez z kolečka mrkve z bodu 1. Zasuňte ho opatrně do otvoru v malé černé olivě, aby vypadala jako hlava se zobákem.
- Hlavu tučňáka nasuňte na párátko a váš první tučňák je na světě!
Děti budou tyto jednohubky milovat. A jestli nejedí olivy, připravte jim jiné podle receptů na dětské jednohubky.
Nechte si chutnat!