Inspirujte se chutnými a zdravými recepty na jednohubky z tortily.
Z tortilového těsta připravíte skvělé silvestrovské občerstvení.
Který recept vyzkoušíte jako první?
Jednohubky z tortily za studena
Jednohubky z tortily, které vypadají jako nakrájené malé roládky, se dají jíst za studena, skvěle chutnají a vypadají na talíři velmi dekorativně. Jako doplněk se k nim hodí čerstvý salát.
Co budete potřebovat?
- 4 kusy měkké trotily, které si připravíte z hladké mouky
- 100 g smetanového sýra
- 150 g uzené šunky
- 1 svazeček koriandru
Postup přípravy:
- Na tortilu rozetřete smetanový sýr.
- Přidejte šunku a posypejte čerstvým koriandrem.
- Nyní tortilu pevně srolujte, jako byste vytvářely roládu.
- Nakrájejte na plátky a podávejte.
Plněné jednohubky z tortily
Už jste zkoušeli plněné jednohubky? Košíčky z trotily s chutnou náplní se hodí i pro vegetariány. Jak si je doma připravit?
Ingredience, které budete potřebovat:
- tortily
- kousky sóji (namočte 1 šálek sóji ve vodě)
- sůl a oregano dle chuti
- 2 polévkové lžíce nakrájené cibule
- ¼ hrnku kečupu nebo rajčatového protlaku
- 1 lžička nasekaného česneku
- 2 polévkové lžíce sýru (smetanový sýr nebo tvaroh)
- 3 polévkové lžíce sladké kukuřice
- na posypání nastrouhaný sýr čedar
Postup:
- Připravené polotovary na tortily natlačte do košíčků na pečení tak, aby vám vznikly malé košíčky.
- Pečte 10 minut v troubě na 180 °C. Hotové tortily by měly být křupavé a držet tvar.
- Mezitím si připravte náplň. Cibuli a česnek orestujte na pánvi, přidejte mletou sóju. Chvíli povařte. Dle chuti můžete přidat koření.
- Naplňte košíčky kečupem, měkkým sýrem a kukuřicí a přidejte vytvořenou náplň z pánve.
- Doplňte nastrouhaným sýrem
- Nyní znovu pečte dalších 10 minut při 180 °C nebo dokud se sýr nerozpustí.
- Vyjměte z trouby, nechte sestydnout a máte hotovo!
Objevte další recepty
Tortilové jednohubky se špenátem
Připravte si letos skvělé jednohubky s tortily se špenátem. Jsou úžasně zdravé a náramně si na nich pochutnáte.
Co budete potřebovat:
- 600 gramů mraženého špenátu (čerstvého 750 gramů)
- 2 velké cibule
- 3 polévkové lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě umleté papriky
- 4 polévkové lžíce piniových oříšků
- 8 vajec
Jak postupovat:
- Rozmrazte špenát. Čerstvý špenát opláchněte vodou a otrhejte stonky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a orestujte cibuli do měkka.
- Oloupejte a nasekejte česnek.
- Přidejte česnek a špenát k cibuli do hrnce a promíchejte, aby se směs spojila.
- Dosolte, případně dopepřete podle chuti.
- Nyní si vezměte pánev a dejte na ni 2 lžíce oleje.
- Na pánvi opečte polovinu piniových oříšku do zlatova.
- Polovinu vajec rozšlehejte a smíchejte s polovinou špenátové směsi.
- Přidejte na pánev a dělejte tortilu na mírném ohni.
- Z jedné strany hotovou tortilu vyndejte na talíř a otočte zpět na pánev, aby se opekla také z druhé strany.
- Hotovou vyklopte na talíř.
- Stejným způsobem připravte i druhou tortillu z druhé poloviny přísad.
- Hotovou tortilu nakrájejte na libovolné tvary. Podávat můžete teplé i studené.
Jednohubky z tortilových chipsů
Z tortilového těsta se kromě tortily samotné dají připravit také zdravé a křupavé chipsy. Stačí tortilu nakrájet na trojúhelníčky a upéct v troubě. Když tyto chipsy dokonce nazdobíte směsí, můžete mít zdravé a originální jednohubky na silvestrovský večer. Podívejte se, jak na to.
Co budete potřebovat:
- tortilové chipsy, které připravíte buď z koupené tortily nebo si vytvoříte těsto doma
Ingredience na směs:
- ½ hrnku nakrájených malých rajčat
- půlku střední nakrájené červené cibule
- půlku střední nakrájené červené papriky nebo kapie
- dle chuti a snášenlivosti můžete přidat půlku nakrájené čili papričky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- na dochucení sůl a pepř
- na polevu hustý řecký jogurt nebo zakysanou smetanu
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Na vymazaný plech rozložte chipsy z tortily a nechte v troubě 4-5 minut.
- Nyní si připravte směs. Smíchejte malá rajčata, cibuli, papriky a čili papričky v misce, přidejte sůl, případně mletý pepř, olivový olej a promíchejte. Můžete dochutit limetkovou nebo citronovou šťávou.
- Nechte směs 1-2 hodiny v lednici, aby se rozležela.
- Až budou připravené chipsy k podávání, ozdobte směsí a jogurtem a podávejte.
Jak na toritlové těsto?
Jistě se vám po přečtení receptů už sbíhají sliny a přemýšlíte, kdy si tortilové jednohubky uděláte. Ke všem receptům potřebujete jednu zásadní věc – toritlu. Tu si můžete opatřit dvěma způsoby. Buď si koupíte připravenou k upečení v krámě, nebo si vytvoříte domácí od samého počátku. Pro ty z vás, kteří se chtějí naučit se připravit si tortilu doma, máme jednoduchý recept, podle kterého to hravě zvládnete.
Co budete potřebovat?
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžíce soli
- 115 ml olivového oleje
- 115 ml vody
- 1 lžička prášku do pečiva
Pokud chcete mít tortily o něco zdravější, můžete polovinu hladké mouky nahradit moukou celozrnnou.
Postup:
- Smíchejte ⅔ mouky se solí, vodou a olivovým olejem. Vznikne vám řídké hladké těsto.
- Pomocí robota nebo ručně vařečkou míchejte a propracovávejte těsto alespoň 10 minut, dokud nebude krásně hladké, pružné a nebude se pěkně táhnout.
- Jakmile máte těsto v požadované kvalitě, přidejte zbytek mouky a pokračujte v míchání. Můžete si dát těsto na pomoučený vál a hníst ručně.
- Hotové těsto by nemělo být tuhé. Musí být hladké a pružné. Trocha mouky vám může zbýt.
- Hotové těsto si rozdělte na 12-16 dílů. Rozválejte na tenké placky.
- Tortily připravujte na rozehřáté pánvi tak, že je krátce opečete z obou stran do světle zlata.
- Neopékejte moc dlouho, aby tortily nebyly moc tuhé. Pak by do nich nešly balit náplně.
Nyní víte, jak na tortilové těsto i tortilové jednohubky. Samotné vaření už ale necháme na vás a přejeme vám dobrou chuť!
Vyzkoušejte také recepty na jednohubky s klobásou. Máme pro vás inspiraci na studené i pečené jednohubky.