E-shop vánoční osvětlení

Klasické mrkvové vánoční cukroví

12. 9. 2025

Jedná se o cukroví, kterému dodává příjemnou nasládlou chuť, nikoli med nebo cukr, ale mrkev. 

Máte-li rádi mrkvové cukroví s marmeládou, můžete hotové cukroví na závěr ozdobit dle vlastní chuti. 

Ingredience

  • 200 g mrkve nastrouhané najemno
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 250 g másla
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • moučkový cukr na obalení
  • plátky nebo celé mandle
  • marmeláda podle chuti

Postup

  1. Mouku s kypřícím práškem prosejte.
  2. Máslo utřete s nastrouhanou mrkví a vmíchejte do mouky.
  3. Vytvořte vláčné těsto a nechte jej chvíli odpočinout.
  4. Odpočinuté těsto vyválejte a pomocí vykrajovátek z něj vykrajujte libovolné tvary (hvězdičky, stromečky apod.)
  5. Každý kousek ozdobte mandlí a pečte na 180 °C asi deset minut.
  6. Ještě horké mrkvové vánoční cukroví můžete obalit v moučkovém cukru.

Mrkvové vánoční cukroví, na pečícím papíře, které je oslazeno mrkví, nikoliv cukrem.
Zdroj: iReceptar.cz

Špaldová mouka není v žádném případě vhodná pro lidi s alergií na lepek! Máte-li v plánu upéct bezlepkové mrkvové cukroví, je třeba zvolit bezlepkovou mouku, jako je například mouka jáhlová, pohanková, rýžová nebo kukuřičná.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.6 / 5 (36 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *