Kokosová sváteční roláda s čokoládou
12. 9. 2025
Tato kombinace chutí dělá recept na tradiční vánoční roládu něčím úžasným a udělá z ní středobod vašeho štědrovečerního stolu. Pro další cukroví s kokosem, se inspirujte u nás.
Co budeme potřebovat
- máslo
- 150 g hořké čokolády (nasekané na malé kousky)
- 6 velkých vajec
- 170 g moučkového cukru
- 25 g kakaa
- 25 g mletých mandlí
- 250 g mascarpone
- 400 ml tučné smetany
- 50 ml Malibu (volitelné)
- 85 g moučkového cukru
- 125 g tvarohu
- lžička vanilkového extraktu
- 3 kusy fíků
- 75 g kokosu (opražený)
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Plech vyložte pečícím papírem a pomažte ho máslem.
- Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a nechte lehce vychladnout.
- Do velké čisté mísy dejte bílky a do druhé žloutky a cukr.
- Nejdříve vyšlehejte bílky poté žloutky s cukrem.
- Ke žloutkům přidejte velkou lžíci bílků a promíchejte. Přidejte zbývající bílky a opatrně vmíchejte do žloutků.
- Když je téměř vše zapracováno, prosejte ke směsi kakao, přidejte mandle a zalijte rozpuštěnou čokoládou a míchejte.
- Směs rozprostřete na plech.
- Pečte 15–18 minut na střední příčce trouby.
- Ještě teplou roládu vyklopte na velký pečicí papír a odstraňte papír, na kterém jste roládu upekli.
- Začněte rolovat co nejpevněji. Nechte ztuhnout a vychladnout.
- Mascarpone, smetanu, Malibu a moučkový cukr šlehejte.
- Roládu opatrně rozbalte.
- Třetinu krému rozetřete po celém povrchu.
- Tvaroh smíchejte s vanilkou a rozetřete ho na krém.
- Na tvaroh přidejte nakrájené fíky.
- Roládu znovu srolujte co nejpevněji.
- Roládu položte švem dolů a potřete zbylým krémem.
- Roládu posypte opraženým kokosem.
- Chlaďte několika hodin před podáváním.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě