Kokosové kostky neboli čupavci
12. 9. 2025
Tato dobrota z Bosny a Hercegoviny si u nás získala velkou oblibu. Bosňané ji připravují na Velikonoce. My si ji však rádi vychutnáváme na Vánoce.
Ingredience:
- 120 g margarínu (změklého)
- 200 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 300 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 250 ml mléka
Čokoládová poleva:
- 250 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- 175 g cukru
- 120 g másla
Na obalení:
- 200 g strouhaného kokosu
Postup:
- Umíchejte margarín s cukrem a vanilkovým extraktem do nadýchané pěny.
- Vejce po jednom zašlehejte do margarínu.
- Do margarínové směsi přidejte mouku smíchanou kypřícím práškem a pomalu vymíchejte. Přidejte mléko, promíchejte a hotové těsto vlijte na, pečícím papírem vyložený, plech o velikosti 20×30 cm.
- Pečte na střední mřížce při 180 °C.
- Po 20–25 minutách vyzkoušejte párátkem, zda je hotovo.
- Nechte vychladnout a mezitím si nachystejte polevu.
- Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte, dokud se vše nerozpustí a nespojí.
- Polevu nechte mírně vychladit.
- V mezičase si nakrájejte korpus na kostičky.
- Poté kostky máčejte ze všech stran v čokoládě a nakonec obalte v kokosu.

Protože je sladké kondenzované mléko dost sladké, klidně jej zkombinujte 50:50 s tím neslazeným.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě