Máte rádi voňavé vánoční cukroví s kapkou alkoholu?
Co třeba rum snoubící se s ořechy a čokoládou?
Inspirujte se našimi recepty na košíčky Izidor.
Milují je nejen všichni tatínkové či dědečkové.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Tradiční plněné košíčky Izidor
Jedno z nejchutnějších cukroví, které by na vašem vánočním stole rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi!
Ingredience:
Košíčky
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 250 g másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- špetka mleté skořice
Ořechová náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru moučka
- 100 ml rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- rybízový džem
Čokoládový krém
- 300 g másla
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g másla
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170 °C.
- V míse smíchejte všechny ingredience na košíčky – prosátou mouku, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, mleté ořechy, kakaový prášek, citronovou kůru a šťávu a mletou skořici.
- Důkladně vypracujte v těsto a poté jím naplňte formičky na pečení košíčků.
- Vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně 10-15 minut.
- Upečené košíčky nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si smíchejte mleté ořechy s cukrem, rumem a vanilkou na ořechovou náplň.
- Následně každý košíček potřete rybízovým džemem a pomocí zdobítka nebo kávové lžičky naneste ořechovou náplň.
- Třetím krokem je příprava krému, který připravíte vyšleháním vajec s cukrem, máslem a kakaem.
- Naplňte krémem zdobítko a naneste krém na cukroví.
- Vložte na chvilku ztuhnout do ledničky.
- Čokoládový krém naneste na cukroví rovněž pomocí zdobítka a dejte ztuhnout do ledničky.
- Poté rozpuštěním čokolády v másle připravte polevu, košíčky do ní zlehka namočte a opět dejte do chladničky.

Kromě receptů na košíčky Izidor můžete rum využít i při přípravě oblíbených rumových kuliček. Jejich příprava vám nezabere víc než pár minut.
Košíčky s ořechovou náplní a čokoládou
Tradičně se toto cukroví potírá rybízovou marmeládou, ale můžete vyzkoušet i jiné druhy, například meruňkovou.
Ingredience:
Těsto
- 220 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g cukru
- 40 g mletých vlašských ořechů
- 1 PL neslazeného kakaového prášku
- kůra a šťáva z půlky citronu
- špetka mleté skořice
Náplň
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 70 g cukru moučka
- 50 ml rumu
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- rybízová marmeláda
Krém
- 200 g másla
- 70 ml rumu
- 50 g čokolády na vaření
- 5 PL cukru
- 2 vejce
Poleva
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
Postup:
- V míse smíchejte mouku, cukr, rozpuštěné máslo, mleté ořechy, kakao, citronovou kůru a šťávu a mletou skořici.
- Vypracujte v hladké těsto, které pak po kouskách vtlačujte do formiček na košíčky.
- Formičky vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte přibližně 10-15 minut.
- V mezidobě si připravte náplň z ořechů, cukru a rumu.
- Do upečených a vychladnutých košíčku následně pomocí lžičky vložte malé množství marmelády a poté ořechové náplně.
- Čokoládový krém vytvořte vyšleháním vajec s cukrem ve vodní lázni, jejich směs pak přidáte k vyšlehanému máslu.
- Na závěr přidejte rozpuštěnou čokoládu a rum.
- Krém na košíčky nastříkejte pomocí zdobítka a nechte ztuhnout.
- Posledním krokem je namočení košíčků v polevě vytvořené z čokolády na vaření rozpuštěné v tuku.

Objevte další recepty
Cukroví opilý Izidor
Opilé cukroví je lidové označení pro všechno vánoční pečivo, do kterého se přidává alkohol. Nejpoužívanějšími druhy alkoholu jsou rum, vaječný koňak a griotka.
Ingredience:
Těsto na košíčky
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 1 PL neslazeného kakaového prášku
- špetka mleté skořice
Náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 50 g cukru moučka
- 50 ml rumu
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- rybízová marmeláda
Krém a poleva
- 150 g másla
- 75 g cukru
- 2 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 1 čajová lžička vanilky
- čokoládová poleva
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175 °C.
- Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na těsto, tedy mouku, cukr, vejce, rozpuštěné máslo, mleté ořechy, kakao a skořici.
- Vypracujte v těsto, kterým poté ručně napněte formičky na pečení.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 10-15 minut.
- V době, kdy košíčky Izidor chladnou, si připravte ořechovou náplň.
- Smíchejte v míse mleté ořechy, oba druhy cukru a rum.
- Košíčky uvnitř potřete rybízovou marmeládou a vložte do nich kuličku ořechové náplně.
- Na závěr vyšlehejte nad parou vejce s cukrem a poté do nich zašlehejte změklé máslo s kakaem.
- Vzniklý krém naneste do košíčků pomocí zdobítka, nechte ztuhnout a poté polijte čokoládovou polevou.
- V případě přání můžete cukroví ozdobit kouskem vlašského ořechu.

Rádi byste si letos upekli cukroví, které si pamatuje z dětství od babičky? Inspirujte se našimi recepty na zapomenuté vánoční cukroví. Těšit se můžete na sádlovky, zázvorky i Masarykovo cukroví.
Izidor košíčky s lahodným krémem
Příprava tohoto druhu cukroví je sice poměrně pracná a časově náročná, nicméně výsledek stojí za to.
Ingredience:
Košíčky
- 210 g hladké mouky
- 130 g másla
- 70 g cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 20 g neslazeného kakaového prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka mleté skořice
- kůra z jednoho citronu
Ořechová náplň
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 50 g cukru moučka
- 70 ml rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
- rybízová marmeláda
Čokoládový krém
- 200 g másla
- 75 g cukru moučka
- 10 ml rumu
- 2 vejce
- 1 PL neslazeného kakaového prášku
- 0,5 balíčku vanilkového cukru
Čokoládová poleva
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175 °C.
- Smíchejte prosátou mouku, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, ořechy, kakaový prášek, citronovou kůru a skořici a vypracujte v hladké těsto.
- Po kouskách vtlačujte těsto do formiček na pečení košíčků.
- Vložte do trouby a pečte přibližně 10-15 minut.
- Po upečení nechte košíčky vychladnout.
- V mezidobě si připravte náplň smícháním mletých ořechů s cukrem, rumem a vanilkou.
- Poté košíčky uvnitř potřete rybízovým džemem a naneste ořechovou náplň.
- Na náplň pomocí cukrářského sáčku se zdobítkem nastříkejte krém.
- Stačí vyšlehat vejce s cukrem, a poté přidat vyšlehané máslo s kakaem a rumem.
- Dejte ztuhnout do ledničky a mezitím ve vodní lázni rozpusťte máslo s čokoládou.
- Košíčky zlehka přelijte čokoládovou polevou a vložte opět do chladu.
- Na závěr můžete vánoční cukroví posypat nastrouhanými ořechy a ozdobu.

Ořechové košíčky s čokoládovou polevou
Velikost košíčků závisí na vašich osobních preferencích. Menší cukroví je na pohled krásnější, ale samozřejmě pracnější na přípravu.
Ingredience:
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 170 g cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 30 g neslazeného kakaového prášku
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- kůra a šťáva z jednoho citronu
Náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru moučka
- 50 ml rumu
- 50 ml mléka
- rybízová marmeláda
Čokoládový krém
- 300 g másla
- 150 g cukru moučka
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g másla
Postup:
- Do větší mísy prosejte mouku, cukr a kakao.
- Přidejte rozpuštěné máslo, mleté ořechy, citronovou kůru a šťávu a vypracujte v těsto.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do ledničky.
- Mezitím si připravte ořechovou náplň.
- V míse smíchejte mleté ořechy, cukr, teplé mléko a rum.
- Pomocí těsta naplňte formičky na košíčky a pečte 12-15 minut v troubě předehřáté na 175°C.
- V mezidobě připravte čokoládový krém.
- Nad parou vyšlehejte vejce s cukrem a poté do směsi přidejte máslo vyšlehané do pěny a kakao.
- Vše společně vyšlehejte do podoby hladkého krému.
- Upečené a vychladnuté košíčky potřete malým množstvím rybízové marmelády.
- Poté přidejte ořechovou náplň a na ni pomocí zdobítka naneste čokoládový krém.
- Vložte na dvě hodiny do ledničky vychladnout a poté namočte košíčky do teplé polevy z rozpuštěného másla s čokoládou.

Ořechy a čokoládu společně s kávou můžete využít i v mnoha receptech na mocca vánoční cukroví. Načerpejte inspiraci!
Několik tipů na závěr
Rozmanité plněné košíčky patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Jednou z možností, kterou můžete letos vyzkoušet, jsou recepty na košíčky Izidor. Tímto názvem se označují lahodné košíčky s ořechovo-rumovou náplní zdobené čokoládovým krémem a polevou.
Pokud chcete, aby se vám s těstem dobře pracovalo, dejte ho na hodinu či dvě odpočinout do ledničky. Marmeláda je na toto vánoční cukroví vhodná především ta s výraznější chutí, jako je rybízová, meruňková nebo z lesního ovoce.
Aby Izidor košíčky byly lákavé už na pohled, doporučuje se zdobení pomocí cukrářského sáčku se zdobítkem, nicméně použít můžete i malou lžičku.
Před závěrečným namočením v čokoládové polevě je opět vhodné nechat košíčky po několik hodin v chladničce, aby krém dobře ztuhl. Vánoční košíčky Izidor je nejlepší skladovat ve vzduchotěsné nádobě v ledničce.