Slané vánoční recepty
Cukroví, vánočka či štola zdaleka nejsou jedinými typickými vánočními pokrmy, které se nám při představě nejkrásnějších svátků v roce vybaví. Jen málokdo si dovede představit štědrovečerní menu bez smaženého kapra či řízku a bramborového salátu. Prvním chodem nicméně často bývá polévka. Naučíme vás, jak připravit tu nejlepší rybí polévku nebo tradiční hrachovku.
Co podávat na Boží hod? Kromě oblíbené kachny či svíčkové omáčky můžete zkusit sváteční šunku. Variant pečené vánoční šunky existuje mnoho, s pomeranči, jablky či medem. Překvapte svou rodinu a blízké během letošních svátků novými pokrmy. Uvidíte, že to ocení!
Dali byste si po všech těch sladkostech něco slaného na zub? Vyzkoušejte recepty na slané vánoční cukroví. Pečivo ze škvarků, sádla či listového těsta bude příjemnou změnou. Poradíme vám, jak si ho snadno a rychle připravit.
Po Vánocích se mnoho z nás těší na Silvestra a příchod nového roku. Zpříjemněte si čekání obloženými mísami, chlebíčky či jednohubkami. Inspirujte se pestrou paletou našich pomazánek na chlebíčky. Prozradíme vám i to, jak do nich nenápadně spotřebovat „zbytky“ z ledničky.
Kapří pochoutka na másle a česneku
Milujete silnou chuť česneku a jemnou strukturu másla? Pak vyzkoušejte následující recept, který je úžasnou kombinací těchto, a dalších skvělých surovin! Ingredience 1 očištěný kapr bez hlavy 1,5 čajové lžičky koření na ryby (např. značky Knorr nebo Vitana) 1 stroužek česneku snítka…
Pečený kapr na másle v troubě
Pátráte-li po jednoduchém receptu, který chuť kapra nijak “nezabíjí”, ale naopak ji vyzdvihuje, je tento recept to pravé pro vás. Připravte si toto vynikající jídlo a nechte si chutnat! Ingredience 1 čerstvý vykuchaný kapr (7–8 kusů z 1,8 kg ryby) sůl čerstvě…
Kapr v černém sosu
Vánoce jsou za dveřmi a vy nevíte, jaký recept na rybu zvolit? Dopřejte svým hostům opravdové hody a připravte jim kapříka, kterého ještě nejedli! Nechte si chutnat! Ingredience 1 kapr 0,5 mrkve 0,5 petržele kousek celeru 1 cibule 4 lžíce másla 0,5…
Kapří filé ve švestkovo-višňové omáčce
Tomuto receptu se někdy také říká “černý kapr”. Jedná se o zajímavou sladkou pochoutku, jejíž chuť tvoří kombinace lahodných švestek, třešňové šťávy a medu. Trocha balzamikového octa dodává dokonalou rovnováhu kyselosti a vytváří nezapomenutelnou hostinu ve staropolském stylu. Pusťte se do přípravy! Ingredience …
Kapr po židovsku
Tento recept potěší všechny, kteří mají rádi jídlo, které uklidňuje a navodí příjemný pocit v těle. Chuť kapra je sladká, ale zároveň výrazná. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se po připraveném jídle jen “zapráší”! Ingredience Kapr 1 kapr (cca 1 kg) 1…
Kapr na černém pivu
Pokud jste milovníky chuti piva, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Zkombinujte úžasnou chuť ryby se zajímavou chutí černého hořkosladkého piva a vychutnejte si společné chvíle s rodinou, která vás za tuto dobrotu bude na rukou nosit! Ingredience 1 kg…
Smažené kapří hranolky
Vychutnejte si je například s lehčím bramborovým salátkem, který si můžete připravit podle nás. Tak jako tak, je to skvělá vánoční pochoutka, hlavně pokud nelpíte na tradiční Štědrovečerní večeři. Co budeme potřebovat 1 kg kapra (nakrájeného na proužky) 200 g zakysané…
Obalované hranolky z kapra pečené v troubě
Pro ty, kteří rádi jedí na Vánoce ryby, je tu tento recept na kapří hranolky, který si během chvilky snadno připravíte a můžete ho servírovat ke Štědrovečerní večeři. Nejlepší je, že k přípravě tohoto chutného pokrmu můžete použít jakoukoli rybu a jako předkrm…
Pikantní rybí prsty z kapřího masa
Pokud vás smažené kousky nenadchly, podívejte se na naše další recepty s kaprem. Co budeme potřebovat 30 g balení pikantního koření 50 g hladké mouky 2 velká vejce 100 g strouhanky 500 g kapra (nakrájený na velké rybí prsty) olej Postup…
Preclíky z domácí pekárny
Patříte-li k těm, kteří skutečně nemají rádi zdlouhavé zadělávání těsta a obecně, nekonečný čas strávený v kuchyni, přinášíme recept právě pro vás. Pekárna totiž v tomto případě odvede všechnu práci za vás! Pojďme se nyní pustit do receptu na domácí slané preclíky. Ingredience 500…
Domácí bavorské preclíky
Krásné – tmavé louhované pečivo je pro svou neodolatelnou chuť proslulé po celém světě! Nyní si jej můžete připravit i doma. Bavorské preclíky jsou skvělé pro každého – návštěvu, jen tak k polévce, nebo jako silvestrovská pochoutka. Ingredience: 1 kg hladké mouky…
Čokoládové preclíky s mořskou solí
Pro všechny, kteří milují kombinaci sladké – slané, zde máme skvělý tip na rychlou chuťovku, za kterou vám doma utrhnout ruce. Možná dokonce nestačíte ani nakupovat ingredience, abyste všechny hladové krky uspokojili! Ingredience: sáček slaných preclíků čokoláda na vaření (podle…
Plněné pikantní preclíky
Každý recept snese inovaci, a pokud jste právě v situaci, kdy hledáte nejen skvělý recept na pečivo, ale také slanou dobrotu na mlsání, přinášíme jednu neodolatelnou inspiraci. Ingredience: 450 g hladké mouky 25 g droždí 250 ml vody 30 g vepřového sádla…
Křupavé domácí preclíky bez droždí
Pospíchali jste z práce a zapomněli koupit droždí? Nic zásadního se neděje, náš recept se obejde i bez něj, pojďme se do něj pustit! Ingredience: 280 g hladké mouky 1 ČL prášku do pečiva 1 ČL jedlé sody cca 2 ČL soli 1…
Houbový kuba z krup
Tento recept se hodí pro přípravu houbového kuby z čerstvých hub. Tradičnější je ale ze sušených hub. V zimě se čerstvé houby přece jen těžko shánějí. Dejte si pozor u množství. Čerstvých hub potřebujete více než sušených. Příprava trvá 1 hodinu. Množství uvedené…
Původní staročeský kuba z trouby
Krupky s česnekem, solí, kmínem a lžící sádla uvařte do měkka. Zvlášť uvařte suché houby a nasekejte. Do vymaštěného pekáče pak naklaďte vždy střídavě vrstvu uvařených krupek a vrstvu uvařených hub. Poslední vrstva musí být krupky. Povrch pokropte rozpuštěným sádlem. Pečte v troubě asi 25…
Pravý vánoční houbový kuba
Vánoční kuba se také někdy nazývá houbový kuba nebo černý kuba. Podle toho receptu na vánočního kubu s houbami připravíte tradiční staročeský pokrm. Pokud nemáte rádi kroupy, můžete je nahradit houskami (strouhanými nebo nakrájenými). Tento recept počítá i s touto variantou. Ingredience…
Houbový kuba s uzeným masem
Recept na vánočního kubu můžete ozvláštnit uzeným masem. Není to sice tradiční staročeský pokrm, neboť se v něm objevuje masitá složka, ale pokud se bez masa prostě neobejdete, můžete ho přidat. Ingredience: 300 g krup 300 g uzeného masa 1 hrst…
Vinná klobása s jablky a cibulí
Suroviny: 400 gramů vinné klobásy 4 cibule 5 jablek 2 lžíce sádla třtinový cukr balzamikový ocet čerstvý tymián sůl mletý pepř Postup: Vinnou klobásu rozdělte na čtyři stejně dlouhé díly, stočte do spirály a zajistěte dvěma špejlemi, které umístíte do kříže.…
Vinná klobása s glazovanými cibulkami
Suroviny: 600 g vinné klobásy 4 lžíce hladké mouky 3 lžíce rostlinného oleje 400 g šalotky 75 g másla 3 lžíce třtinového cukru 100 ml balzamikového octa Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Vinnou klobásu vytvarujte do tvaru šneka, pomocí…