Slané vánoční recepty
Cukroví, vánočka či štola zdaleka nejsou jedinými typickými vánočními pokrmy, které se nám při představě nejkrásnějších svátků v roce vybaví. Jen málokdo si dovede představit štědrovečerní menu bez smaženého kapra či řízku a bramborového salátu. Prvním chodem nicméně často bývá polévka. Naučíme vás, jak připravit tu nejlepší rybí polévku nebo tradiční hrachovku.
Co podávat na Boží hod? Kromě oblíbené kachny či svíčkové omáčky můžete zkusit sváteční šunku. Variant pečené vánoční šunky existuje mnoho, s pomeranči, jablky či medem. Překvapte svou rodinu a blízké během letošních svátků novými pokrmy. Uvidíte, že to ocení!
Dali byste si po všech těch sladkostech něco slaného na zub? Vyzkoušejte recepty na slané vánoční cukroví. Pečivo ze škvarků, sádla či listového těsta bude příjemnou změnou. Poradíme vám, jak si ho snadno a rychle připravit.
Po Vánocích se mnoho z nás těší na Silvestra a příchod nového roku. Zpříjemněte si čekání obloženými mísami, chlebíčky či jednohubkami. Inspirujte se pestrou paletou našich pomazánek na chlebíčky. Prozradíme vám i to, jak do nich nenápadně spotřebovat „zbytky“ z ledničky.
Pečená vinná klobása se zeleninou
Suroviny: 300 g vinné klobásy 2 stonky řapíkatého celeru 2 papriky 1/2 velké cibule 3 plátky slaniny 6 brambor hladká mouka sůl čerstvě mletý pepř čerstvé bylinky (dle vašich preferencí) olivový olej Postup: Zeleninu nakrájejte na tenké plátky a osmažte na…
Vinná klobása na černém pivě
Suroviny: 600 g vinné klobásy slunečnicový olej 50 g anglické slaniny 2 cibule 2 stroužky česneku 100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě 100 ml černého piva sůl mletý pepř Postup: Vinnou klobásu rozdělte na čtyři části, srolujte do tvaru šneka,…
Vinná klobása s jablky a cibulí
Suroviny: 400 gramů vinné klobásy 4 cibule 5 jablek 2 lžíce sádla třtinový cukr balzamikový ocet čerstvý tymián sůl mletý pepř Postup: Vinnou klobásu rozdělte na čtyři stejně dlouhé díly, stočte do spirály a zajistěte dvěma špejlemi, které umístíte do kříže.…
Vinná klobása s glazovanými cibulkami
Suroviny: 600 g vinné klobásy 4 lžíce hladké mouky 3 lžíce rostlinného oleje 400 g šalotky 75 g másla 3 lžíce třtinového cukru 100 ml balzamikového octa Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Vinnou klobásu vytvarujte do tvaru šneka, pomocí…
Smažené kapří jikry si okořeňte podle chuti
První recept bude na smažené kapří jikry. Tento recept je tradiční, a jikry se jako pochoutka hodí nejen k vánočnímu stolu. Okořeňte si je podle své chuti, oblíbená je cibule, česnek nebo šalotka. Skvělou chuť jim dodá také citron. A co budete…
Kapří jikry na pytlácký způsob
Na tento recept potřebujete jen málo ingrediencí, ale uvaříte si pochoutku, po které se budete olizovat. Jak postupovat, najdete v následujících řádcích. Jaké suroviny budou potřeba? 680 g vaků s jikrami rozpuštěné máslo omáčku na jikry Jaký je postup vaření? Nejdříve oddělte…
Nechcete nic smaženého? Vyzkoušejte dušené kapří jikry
Pokud nejste fanoušky smažení, můžete si kapří jikry také udusit. Do receptu patří také trocha zeleně, připravte si bylinky, které máte nejraději. A co ještě potřebujete na tento recept? 450 g kapřích jiker 55 g másla sůl a pepř 10 ml…
Pečené šunkové koleno na pomerančích
Kromě jablek můžete k přípravě vánoční šunky použít též pomeranče. Ingredience: cca 3 kg šunkového kolene 5 pomerančů 1 šálek medu 1/2 šálku pomerančové šťávy 1 PL dijonské hořčice celé hřebíčky Postup: Předehřejte troubu na 170 °C. Prořízněte kůži šunky tak,…
Vánoční pečená šunka na medu
I když v názvu receptu je na medu, doporučujeme nepoužívat pouze med, ale zkombinovat ho s javorovým sirupem a cukrem. Chuť bude vyváženější a s glazurou se bude lépe pracovat. Ingredience: cca 4 kg šunky s kostí 1/2 šálku třtinového cukru 1/3 šálku medu 1/3 šálku…
Sváteční šunka s pikantní glazurou
Pokud dáváte před sladkými chutěmi přednost těm pikantnějším, stačí do glazury na potírání šunky přidat koření a malé množství alkoholu. Meruňkové marmelády v tomto receptu se nebojte. Ingredience: cca 4 kg šunky s kostí 350 g meruňkové marmelády 125 ml kořeněného rumu 2…
Vánoční šunka s jablky
Domníváte se, že s jablky se dá péct pouze kachna? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na šunku a uvidíte, že si ho ihned zamilujte. Ingredience: cca 3 kg šunky od kosti vcelku (s kostí nebo bez kosti) 1/2 šálku třtinového cukru 1/2 šálku…
Hrachovka se šunkou a opečeným chlebem
Bohatá polévka s vydatnou chutí. Pokud si nechcete nebo nemůžete připravit vlastní vývar, lze použít i ten kupovaný. Ingredience 200 g mraženého zeleného hrášku 250 g bílého kváskového chleba natrhaného na malé kousky 80 g másla 60 ml extra panenského olivového oleje…
Vegetariánská vánoční polévka s hráškem a houbami
Zajímá vás, jak chutná hrachovka bez tradiční šunky? Vyzkoušejte tuto oblíbenou vegetariánskou verzi s „houbovou slaninou“. Ingredience 2 šálky sušeného zeleného půleného hrášku 1 PL olivového oleje 1 cibule 1 stroužek česneku 1 a 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky 1 a 1/2…
Staročeská štědrovečerní hrachovka
Pokud chcete, můžete kromě mrkve do této hrachové polévky přidat též několik pár žlutých nebo červených brambor, hrachovka bude ještě vydatnější. Ingredience 400 g sušeného půleného hrachu 4 šálky kuřecího vývaru 4 šálky vody 1 cibule 3 řapíkaté celery 1…
Sváteční polévka z hrachu s restovanou cibulkou
Máte rádi smaženou cibulku? Zkuste ji použít jako netradiční ozdobu této lahodné varianty polévky ze žlutého hrachu. Ingredience 1 a 1/4 šálku sušeného žlutého půleného hrášku 5 a 1/2 šálku kuřecího vývaru 200 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na malé kostičky 1 cibule…
Krémová vánoční rybí polévka
Jemná smetanová konzistence rybí polévky je prostě k nakousnutí. Tento předkrm si na štědrovečerní večeři prostě nemůžete nechat ujít. Ingredience: kapří hlava a skelet 4 lžíce másla 1 cibule 3 ks mrkve ¼ celeru 2 menší petržele 3 lžíce hladké mouky sůl…
Rybí polévka z filé
Pakliže byste si rádi dopřáli vánoční rybí polévku, ale nemáte příležitost mít kapra, můžete zkusit polévku z filé. Je jednoduchá a po chuťové stránce uspokojí. Ingredience: 2 lžíce másla 2 středně velké cibule petržel 2 ks mrkve kousek celeru 4 lžíce hladké…
Tradiční vánoční rybí polévka
Jaké tradice patří k těm vašim? Tato poctivá česká vánoční polévka patří na každý stůl. Má jediné místo v roce, a tak si zaslouží korunu slávy. Ingredience: vývar 500 g kapří hlavy a skeletu 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) 50 g cibule…
Maďarská rybí polévka
Trochu pikantní a řízná, ale kdo to má rád, musí ochutnat. Intenzivní vývar z ryb s velkými kusy masa se snoubí s paprikovým nádechem. Ingredience: 70 dkg okouna a sumce (nebo jiné ryby) 70 dkg kapřích ocasů 50 dkg cibule 4 stroužky česneku 2 l…
Jednoduchá kapří polévka
Polévka z kapra na Vánoce provoní celé obydlí. Kdo tuto vůni miluje? K tomu musí zaručeně přijít i máslová vůně opečené housky. A kouzlo je na stole. Ingredience: 2 kapří hlavy (skelet, zbytky) 5 bobkových listů ½ lžíce celého černého pepře ½ lžíce nového…