Křehké vánoční cukroví s octem
12. 9. 2025
Toto dokonale křehké cukroví skvěle drží tvar a jednoduše se připravuje. Můžete ho ozdobit moučkovým cukrem, polevou, do které dle fantazie kápněte trochu potravinářského barviva, nebo posypkami.
Budete potřebovat:
- 1 šálek Hery, změklé
- 2 šálky krystalového cukru
- 4 velká vejce
- 7 – 8 šálků hladké mouky + 1 další na pomoučení pracovní plochy
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 lžičky vanilky
- 1 šálek mléka
- 1 lžíce octa
Na polevu:
- ½ šálku másla, pokojové teploty
- 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2,5 – 3 šálky moučkového cukru
Postup:
Cukroví:
- Změklou Heru a cukr šlehejte společně ve střední misce, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 3 minuty.
- Přidejte vejce a promíchejte.
- Přidejte vanilku a znovu promíchejte.
- Do mísy přidejte 3 šálky mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Mléko a ocet smíchejte a přidejte do těsta.
- Dobře promíchejte.
- Přidejte zbývající 4 šálky mouky a míchejte, dokud se nezapracuje do těsta.
- Pokud vezmete těsto do prstů, nemělo by se k nim lepit, ačkoliv je velmi měkké.
- Podle potřeby přidejte až 1 šálek další mouky.
- Najednou pracujte vždy s ¼ těsta.
- Rozválejte ho na dobře pomoučené ploše na tloušťku cca 0,5 – 1 cm.
- Pomocí vykrajovátek na cukroví vykrajujte tvary a ty přeneste na lehce vymazaný plech.
- Pečte při 175 stupních Celsia asi 10 minut.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
Poleva:
- Přidejte máslo a smetanu do mísy stolního mixéru.
- Mixujte na střední rychlost pomocí šlehacího nástavce, dokud se máslo a smetana nespojí.
- Zvyšte rychlost na vysokou a míchejte 3 až 5 minut, dokud není směs lehká a nadýchaná.
- Během míchání mixér zastavte, abyste jednou nebo dvakrát seškrábali strany.
- Přidejte vanilku a 2,5 šálku moučkového cukru.
- Mixujte na nízké úrovni, dokud se vše nespojí, a poté zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 až 2 minuty.
- Pokud je poleva moc hustá, vmíchejte trochu smetany.
- Pokud moc řídká, přidejte ¼ šálku moučkového cukru a šlehejte, dokud nebude dostatečně hustá.
- Vychladlé cukroví zdobte polevou a posypkami dle fantazie.

Chystáte sobě nebo svému blízkému pořídit adventní kalendář? Pak se inspirujte našimi recenzemi těch nejzajímavějších adventních kalendářů pro letošní rok!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě