E-shop vánoční osvětlení

Křupavé domácí preclíky bez droždí

12. 9. 2025

Pospíchali jste z práce a zapomněli koupit droždí? Nic zásadního se neděje, náš recept se obejde i bez něj, pojďme se do něj pustit!

Ingredience:

  • 280 g hladké mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlé sody
  • cca 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 50-80 g nastrouhaného tuku, použít můžeme také máslo či sádlo
  • 1 vejce
  • 80-120ml vlažné vody
  • vejce na potření
  • posypka dle chuti

Postup práce:

  • Všechny ingredience smíchejte a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
  • S vodou opatrně, přidávejte dle potřeby.
  • S těstem ihned pracujte.
  • Vyválejte jej a vykrojte z něj preclíky. Těsto by mělo mít tloušťku 4-5 mm.
  • Vykrájené preclíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřete všechny preclíky rozšlehaným vejcem.
  • Posypku zvolte podle chuti – semínka, sůl, mák.
  • Preclíky vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte na 180-190°C cca 8-12 minut.
Krásné domácí preclíky na mřížce, posypané hrubozrnnou solí.
zdroj: www.farmhouseonboone.com

Autor článku Sára Šedivá

Mým hlavním mottem jsou pohodové Vánoce bez stresu. Stále hledám nové možnosti, jak obdarovat své blízké, udělat jim skutečnou radost, přitom se nezbláznit na nákupech. Je totiž velice důležité, umět nasát správnou adventní atmosféru a neprožít ji celou jen ve shonu. Pokud někoho inspiruji, nebo mu podám pomocnou ruku, díky které získá krapet více času pro sebe, je to pro mne velkým zadostiučiněním.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.6 / 5 (40 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *