Křupavé domácí preclíky bez droždí
12. 9. 2025
Pospíchali jste z práce a zapomněli koupit droždí? Nic zásadního se neděje, náš recept se obejde i bez něj, pojďme se do něj pustit!
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlé sody
- cca 2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 50-80 g nastrouhaného tuku, použít můžeme také máslo či sádlo
- 1 vejce
- 80-120ml vlažné vody
- vejce na potření
- posypka dle chuti
Postup práce:
- Všechny ingredience smíchejte a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
- S vodou opatrně, přidávejte dle potřeby.
- S těstem ihned pracujte.
- Vyválejte jej a vykrojte z něj preclíky. Těsto by mělo mít tloušťku 4-5 mm.
- Vykrájené preclíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Potřete všechny preclíky rozšlehaným vejcem.
- Posypku zvolte podle chuti – semínka, sůl, mák.
- Preclíky vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 180-190°C cca 8-12 minut.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě