Linecké cukroví ze špaldové mouky
12. 9. 2025
Nejdříve začneme základním cukrovím, které o Vánocích nechybí snad v žádné domácnosti.
Vánoční linecké cukroví se špaldovou moukou vám zachutná stejně tak, jako to cukroví, jak jej všichni známe.
Budete potřebovat:
- 100 g světlé špaldové mouky
- 175 g celozrnné špaldové mouky
- 120 g jemně mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g třtinového cukru
- 250 g másla pokojové teploty
- 1 žloutek
- 1 celé vejce
- citronová kůra
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si z lednice vytáhněte máslo.
- Jakmile máslo získá pokojovou teplotu, začněte s přípravou.
- Oba typy mouky spolu s práškem do pečiva prosijte.
- Přidejte třtinový cukr s mandlemi, které si můžete na jemno namlít nebo už hotové koupit.
- Celou sypkou směs promíchejte i s citronovou kůrou.
- Poté přidejte žloutek, celé vejce a máslo.
- Suroviny smíchejte v tuhé těsto tak, aby se nelepilo a na povrchu bylo hladké.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
- Těsto si rozdělte na několik kusů, aby se vám s ním dobře pracovalo.
- Každý kus vyválejte na 3-5 milimetrů silný plát, ze kterého vykrajujte požadované tvary.
- Tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte po dobu asi 8 minut.
- Jakmile upečené kousky vychladnou, začněte je slepovat džemem.

Mimochodem toto mrkvové cukroví patří mezi nejrychlejší recepty na vánoční cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě