Lososové kousky na pánvi se sladkokyselou omáčkou
12. 9. 2025
Losos je vynikající doplněk na každý stůl, jeho vláčná, přesto výrazná chuť dovede pozvednou každý pokrm, nezklame ani, jako jednohubka.
Pokud jste ještě jednohubky s lososem nevyzkoušeli, je na to pravý čas, budete uchváceni a vaši hosté také. Inspirujte se třeba našim receptem na voňavého lososa přímo z pánve, který může vaše hosty uchvátit, jako lahodné sousto, kterého se nebudou moci nabažit.
Ingredience:
- losos – jakýkoli druh
- sójová omáčka (nebo bezlepková – tamari)
- sezamový olej
- med (nebo javorový sirup či hnědý cukr)
- řepkový olej
- nepovinné přísady: sriracha nebo jiná pálivá omáčka, zelená cibulka a sezamová semínka na ozdobu
Postup práce:
- Nejprve lososa nakrájejte na kostky.
- Smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej a med (případně i srirachu) a přelijte jí lososa.
- Promíchejte, aby se obalil.
- Volitelně: V této fázi můžete lososa marinovat 30 minut až 6 hodin v lednici a občas ho promíchat. Tím se zvýrazní chuť, ale pokud nemáte čas na marinování, můžete pokračovat podle receptu.
- Rozpalte velkou pánev a přidejte olej.
- Kousky lososa vyjměte na pánev pomocí kleští, aby omáčka zůstala v misce.
- Lososa opékejte kůží dolů (pokud má kůži) 2-3 minuty, poté jej otočte a opékejte 2-3 minuty z druhé strany nebo dokud není zcela propečený.
- Do pánve nalijte zbývající omáčku a jemně ji promíchejte, aby se losos obalil.
- Podávejte ozdobeného zelenou cibulkou a sezamovými semínky.

Vynikající jednohubky s lososem najdete v našem podrobném průvodci, kde vyhledáte řadu dalších skvělých rad a tipů na jeho využití v kuchyni.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě