E-shop vánoční osvětlení

Maďarská rybí polévka

12. 9. 2025

Trochu pikantní a řízná, ale kdo to má rád, musí ochutnat. Intenzivní vývar z ryb s velkými kusy masa se snoubí s paprikovým nádechem. 

Ingredience:

  • 70 dkg okouna a sumce (nebo jiné ryby)
  • 70 dkg kapřích ocasů
  • 50 dkg cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 l vody
  • sůl podle chuti
  • pepř podle chuti
  • 2 lžíce papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 50 dkg rybího masa (mohou být i filé)

Postup:

  • Do hrnce dáme na kousky nakrájené rybí maso, na kostičky nakrájenou cibuli, prolisované česneky, vodu, sůl a pepř. 
  • Přivedeme k varu, pak přidáme obě papriky a vaříme 25 minut. 
  • Polévku přecedíme a propasírujeme.
  • Rybí maso nebo filé nakrájíme na kousky, osolíme a přidáme do polévky. 
  • Vaříme ještě asi 15 minut do měkka. 

Jak na tuto jemně pikantní vánoční rybí polévku? Podívejte se na videorecept:

Karácsonyi tuti siker halászlé recept | Nosalty

Nemáte-li rádi rybí polévku, ať už kvůli její vůni nebo chuti po rybách, máme pro vás takovou odlehčenou variantu. Zajisté si to oblíbí i ti, kdo by si tuto dobrotu dali, ale z nějakého důvodu si rybu nemohou dopřát. 

Ingredience:

  • 90 g másla
  • 120 g krupice
  • 1 petržel
  • ½ většího celeru
  • 3 mrkve
  • 1 l vývaru (zeleninový, masový)
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • petrželová nať na ozdobu

Na knedlíčky:

  • 2 vejce
  • 1 menší cibule
  • máslo
  • 1 lžička hladké mouky
  • strouhanka
  • ½ lžíce majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Zeleninu si nastrouháme na hrubém struhadle. 
  • Na másle si osmažíme krupici a přidáme zeleninu, ochutíme. 
  • Podlijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. 
  • Ke konci přidáme smetanu a zjemníme vaječným žloutkem. 
  • Necháme projít varem a ozdobíme nasekanou petrželkou. 

Příprava knedlíčků:

  • Noky připravíme tak, že si na kostičky nakrájíme cibuli a polovinu osmažíme na másle, přidáme 1 vejce jako bychom dělali míchaná vajíčka. 
  • Směs necháme mírně zchladit, pak přimícháme druhé vejce, najemno nakrájený zbytek cibule, prolisovaný česnek, mouku, sůl, pepř a strouhanku tak, abychom z této konzistence vytvarovali knedlíčky. 
  • Knedlíčky vaříme ve vroucí osolené vodě do vyplavání.
  • Chceme-li, podáváme polévku s osmaženým rohlíkem.
Vánoční polévka bez ryby s vaječnými knedlíčky.
Zdroj: praguehere.com

Autor článku Zuzka Pitříková

Patřím k těm jedincům, kteří milují Vánoce, vůni cukroví, domácí pohodu, koledy a všechno ostatního kolem toho. Právě proto jsem ráda, že o tomto jedinečném a úžasném čase mohu také psát.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.4 / 5 (14 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *