E-shop vánoční osvětlení

Makronky se zázvorovou náplní a hruškovým želé

12. 9. 2025

Tyto krásné červené makronky jsou plněné našlehanou zázvorovo-vanilkovou ganache a hruškovým želé. Zázvor dokonale zvýrazňuje chuť hrušek, což tvoří skvělou sváteční chuťovou kombinaci.

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 100 g vaječných bílků
  • 90 g krystalového cukru
  • 4 g sušených bílků
  • 130 g moučkového cukru
  • 130 g mandlové mouky
  • pár kapek červeného gelového potravinářského barviva

Na hruškové želé:

  • 250 g hruškového pyré
  • 30 g invertního cukru, např. světlého kukuřičného sirupu nebo glukózového sirupu
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g citronové šťávy
  • 6 g pektinu smíchaného s 30 g krupicového cukru
  • 1 plát želatiny nabobtnalý ve studené vodě

Na zázvorovou náplň:

  • 375 g šlehačky de luxe
  • 37 g invertního cukru, např. lehký kukuřičný sirup nebo glukózový sirup
  • sůl podle chuti
  • 1 vanilkový lusk
  • zázvorový prášek podle chuti (začněte s ¼ – ½ lžičkou)
  • 100 g vysoce kvalitní bílé čokolády
  • 3 pláty želatiny nabobtnalé ve studené vodě
  • čerstvý zázvor, oloupaný a nakrájený na plátky

Postup

Skořápky:

  • Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
  • Do mísy dejte krystalový cukr a sušené bílky a dobře promíchejte.
  • Pokud není mandlová mouka super jemná, trochu ji promixujte v kuchyňském robotu.     
  • Do samostatné mísy prosejte nadvakrát mandlovou mouku a moučkový cukr.
  • Uchovávejte všechny nádoby zakryté víčky.
  • V míse stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte bílky na střední rychlost do pěny.
  • Postupně přidávejte směs krystalového cukru a bílků a pokračujte ve šlehání na střední rychlost, dokud nebudete mít lesklé tuhé vrcholy.
  • Přidejte polovinu pusinek do směsi mandlové mouky a moučkového cukru.
  • Přidejte gelové potravinářské barvivo
  • Jemně stěrkou překládejte, dokud se suché ingredience nezapracují.
  • Přidejte zbývající pusinky.
  • Jemně překládejte, dokud těsto nebude lesklé a nezřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku. 
  • Vložte kulatou špičku (např. Wilton 12) do zdobícího sáčku a opatrně do sáčku nalijte těsto.
  • Na silikonovou podložku nebo plech vyložený pečícím papírem dělejte malé kruhy.
  • Nechte odpočívat na kuchyňské lince, dokud na makronkách nevznikne slupka a dokud se jich nebudete moct jemně dotknout, aniž by se těsto lepilo na prsty.
  • Makronky vložte do trouby a pečte při 150 stupních Celsia 15-18 minut.
  • Před vyjmutím z plechu nechte makronky vychladnout.

Hruškové želé:

  • Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou,
  • V hrnci smíchejte hruškové pyré, invertní cukr, cukr a citronovou šťávu. 
  • Zahřívejte na středně vysokou teplotu, dokud teplota směsí nedosáhne 40-44 stupňů Celsia.
  • Sundejte z plotny a za stálého šlehání pomalu přisypávejte směs pektinu a cukru. 
  • Dobře promíchejte.
  • Dejte zpět na plotnu a za stálého míchání vařte asi 30 – 60 sekund.
  • Sundejte z plotny, nechte směs vychladnout na 65 stupňů Celsia nebo méně, poté vymačkejte přebytečnou vodu z nabobtnalé želatiny a přidejte ji do směsi. 
  • Dobře promíchejte.
  • Okamžitě nalijte do malých silikonových forem ve tvaru polokoule. 
  • Dejte do mrazáku.

Zázvorová náplň:

  • Plát želatiny dejte do mísy se studenou vodou.
  • Čokoládu nasekejte na malé kousky a vložte do žáruvzdorné misky.
  • Nakrájejte vanilkový lusk a odstraňte semínka. 
  • Vložte semínka a lusk do hrnce se smetanou. 
  • Přidejte jak čerstvý zázvor, tak zázvorový prášek.
  • Zahřejte k mírnému varu. 
  • Poté nechte 15-30 minut odstát.
  • Vyjměte ze směsi vanilkový lusk a čerstvý zázvor. 
  • Zahřejte k mírnému varu, nalijte na čokoládu a nechte 30-60 sekund uležet.
  • Poté jemně promíchejte stěrkou a poté emulgujte pomocí mixéru.
  • Vymačkejte vodu z želatiny, přidejte čokoládovou směs a promíchejte.
  • Zakryjte plastovým obalem a nechte ztuhnout v lednici ideálně přes noc.
  • Ráno směs vyšlehejte šlehačem, aby byla krásně nadýchaná.

Sestavení makronek:

  • Vyšlehanou zázvorovou náplň vložte do zdobícího sáčku s 1M zdobící špičkou.
  • Ze směsi vytvarujte krouživým pohybem růžici na makronkovou skořápku.
  • Ve středu růžice pomocí hluboké malé lžičky udělejte místo.
  • Vyjměte zmrazené hruškové gelée ze silikonové formy a vložte do středu zázvorové směsi pomocí párátka. 
  • Pracujte rychle, aby želé nezměklo. 
  • Pokud změkne, vložte jej na několik minut zpět do mrazáku.
  • Na hruškové želé přiklopte další skořápku.
  • Makronky ozdobte dle libosti.
Červené makronky plněné našlehanou zázvorovo-vanilkovou ganache a hruškovým želé a ozdobené čokoládou.
www.docmacaron.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.4 / 5 (28 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *