Mandlové vanilkové rohlíčky
12. 9. 2025
Klasikou jsou zejména rohlíčky s ořechy, nicméně tento recept vás snadno přesvědčí o tom, že nahradit je mandlemi není vůbec špatný nápad. Cukroví bude ještě jemnější a lahodnější.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek studeného másla
- 3/4 šálku mletých mandlí
- 1/3 šálku cukru
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Studené máslo nakrájejte na malé kousky.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, máslo, mleté mandle, cukr, vanilkový extrakt a žloutek.
- Rukama vypracujte v homogenní těsto a vytvarujte ho do podoby koule.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho alespoň na hodinu do ledničky.
- Předehřejte troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem
- Vál nebo pracovní plochu posypejte malým množstvím mouky a těsto rozdělte na čtyři stejně velké části.
- Čtvrtinu těsta si nechte venku a zbytek dejte zpět do lednice. Měli byste vyndat vždy jen malé množství těsta a zbytek nechat v chladu.
- Těsto krátce prohněťte a poté ho rukama rozválejte, až se z něj stane dlouhý váleček o tloušťce přibližně 1-2 cm.
- Pokud se těsto rozpadá, znovu ho krátce prohněťte a znovu rozválejte.
- Těsto nakrájejte na zhruba 8-10 cm dlouhé kousky a vytvarujte je do tvaru rohlíčků.
- Rohlíčky odkládejte na plech a opakujte postup i s ostatními třemi částmi těsta.
- Pečte dozlatova v závislosti na velikosti rohlíčků přibližně 12-15 minut.
- Ještě teplé vanilkové rohlíčky obalte v moučkovém cukru

Recepty na vanilkové rohlíčky nejsou jediným vánočním pečivem, kde můžete použít mandle. Inspirujte se i dalšími recepty na mandlové cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě