Masarykovo cukroví jako od babičky
12. 9. 2025
První československý prezident měl slabost pro jedno velmi jednoduché cukroví, které po něm dnes nese i jeho jméno. Určitě si ho oblíbíte i vy!
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku másla
- 3/4 šálku lískových oříšků
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Před vlastní přípravou těsta namočte celé lískové oříšky alespoň na hodinu do studené vody.
- V míse vyšlehejte máslo, žloutek a moučkový cukr dohladka.
- Přidejte mouku a vanilkový cukr.
- Vypracujte do podoby těsta.
- Osušte lískové oříšky a přidejte je do těsta.
- Výsledné těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte do podoby válečku.
- Válečky zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do ledničky.
- Vyjměte váleček z fólie a nakrájejte ho ostrým nožem přibližně na 1 cm silné plátky.
- Přendejte Masarykovo cukroví na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C, v závislosti na tloušťce plátků přibližně 10-12 minut.
- Po vyjmutí z trouby obalte toto zapomenuté vánoční cukroví ještě teplé v moučkovém cukru.
Masarykovo cukroví existuje v mnoha variantách. Místo lískových oříšků můžete použít též vlašské, vodu můžete nahradit medovinou, vanilku zase kakaem.

Naše babičky používaly při pečení sádlo namísto másla poměrně často, vyzkoušejte i další zapomenuté druhy sádlového cukroví.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě