E-shop vánoční osvětlení

Máslová štola

12. 9. 2025

Budete potřebovat:

  • 500 kg mouky
  • 1 kostka droždí
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 175 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kardamonu
  • 150 g rozinek
  • 70 ml rumu
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 50 g másla – na konečnou úpravu
  • 50 g cukru moučka – na posypání

Postup přípravy:

  • Den před pečením si namočte rozinky, mandle a ovocné kůry do rumu.
  • Nejdříve si připravte kvásek z kvasnic, mléka a trochu mouky.
  • Kvásek postavte na teplé místo.
  • Jakmile kvásek vzejde, smíchejte ho s ostatními surovinami – zbytek mouky, vejce, máslo, koření a cukr.
  • Vymíchejte těsto, do kterého přimíchejte naložené ovoce v rumu.
  • Těsto znovu zpracujte a nechte ho na teplém místě jednu hodinu odležet.
  • Tvořte bochníky těsta, které umístěte na plech a další 4 hodiny nechte odpočívat.
  • Pečte na 180 stupňů asi 75 minut.
  • Ihned po vytažení štolu přelijte rozpuštěným máslem a zasypte moučkovým cukrem.
  • Jakmile štola vychladne, zasypte ji moučkovým cukrem znovu.
máslová štola na pečicím papíru
Zdroj foto: http://brigittestolle.de

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.3 / 5 (10 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *