Hledáte recepty na medové trubičky, po kterých se jen “zapráší”?
Chcete ohromit svou rodinu a přátele něčím skutečně lahodným, co pohladí chuťové pohárky?
Vyzkoušejte následující recepty, které vás ve vašem okolí stoprocentně proslaví!
Nejlepší trubičky z medu s vaječným koňakem
Chcete mít o Vánocích na stole něco, co nemá jen tak někdo?
Inovujte svůj cukrovinkový repertoár a vyzkoušejte následující recept s vaječným likérem!
Ingredience (cca 35 ks)
Těsto
- 500 g mouky
- 10 g droždí
- 250 g másla
- 1 šálek 18% smetany
- 4 žloutky
- 3 polévkové lžíce tekutého medu
- bílky a cukr na vymazání trubiček
Krém z vaječného koňaku
- 350 ml mléka
- 1 šálek vaječného likéru
- 6 vaječných žloutků
- 80 g cukru
- 30 g bramborové mouky
- 30 g pšeničné mouky
- 200 g másla
Postup
Těsto
- Rozehřejte si troubu na 210 stupňů.
- Na prkénko vysypte mouku a přidejte studené máslo rozkrájené na kostky. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Poté, v troše mouky, mezi prsty rozdrobte droždí a přidejte ho do směsi na prkénku. Do mouky udělejte důlek, do kterého vlijte smetanu, žloutky a med.
- Pomocí nože směs sekejte, dokud se ingredience nespojí a těsto nebude hladké. Ke konci si můžete pomoci rukama a uhníst hladké těsto.
- Těsto rozdělte na několik částí. Každou část rozválejte na tenký plát (těsto během pečení vykyne) a vykrajujte z něj tenké proužky. Pokud se těsto lepí, poprašte ho další moukou.
- Vymažte formičky na trubičky a vyvalujte na ně proužky těsta, počínaje hubenějším koncem. Těsto opatrně přitiskněte k okrajům formy, aby při pečení nevyčnívalo.
- Poté těsto, pomocí cukrářského štětce, potřete trochou rozšlehaného bílku a namočte do cukru.
- Na plech, vyložený pečicím papírem, položte hotové trubičky v dostatečné vzdálenosti od sebe a pečte v předehřáté troubě při 180 °C, dokud nezhnědnou.
- Po upečení, ještě horké trubičky, vytlačte z formiček ven – začněte hubenějším koncem. Po upečení budou trubičky měkké – odpočinkem ztvrdnou.
Krém
- Do hrnce nalijte 1 šálek mléka. Přiveďte mléko k varu, vypněte oheň a přidejte ajerkoniak. Vše dostatečně promíchejte.
- Mezitím smíchejte žloutky s cukrem na světlou a nadýchanou vaječnou směs. Přidejte zbytek mléka (100 ml) a pšeničnou a bramborovou mouku. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Vejce vlijte do mléka s vaječným koňakem a promíchejte. Hrnec opět postavte na plyn. Od okamžiku varu vařte 1 minutu. Směs výrazně zhoustne. Často míchejte.
- Pudinkovou směs odstavte a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala horní části pudinku – nevznikne vám pak ovčí kůže. Vychlaďte vaječný pudink.
- Měkké máslo utřete mixérem do běla. Poté přidejte, po třetinách, vychladlého pudinku a průběžně míchejte. Měli byste získat krémovou směs bez hrudek.
- Vaječný krém dejte do stříkačky s plnicí špičkou a naplňte jím trubičky. Trubičky uložte do chladničky.
- Dobrou chuť!
Připravte si vaječný likér sami doma. Prohlédněte si ty nejlepší recepty na vaječný koňak, na kterém si můžete se svými přáteli a rodinou společně pochutnat!
Medové trubičky s karamelovým krémem
Tento recept je naprosto dokonalý!
Pokud chcete, aby bylo cukroví jemné, křupalo a navíc se vám v ústech doslova rozplynulo, jste na správné adrese.
Pusťte se do přípravy!
Ingredience (cca 60 ks)
Těsto
- 500 g mouky
- 200 g moučkového cukru
- 3 polévkové lžíce tekutého medu
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 3 ks vaječných žloutků
- 100 g margarínu
Náplň
- 300 g cukru krystal
- 200 ml smetanového sýru
- 300 ml mléka
- 1 polévková lžíce vanilkového pudinku
- 1 polévková lžíce vanilkového cukru
- 300 g másla
- 200 g tmavé čokoládové polevy
Postup
Těsto
- Ze všech ingrediencí na trubičky vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte asi hodinu v chladničce.
- Poté těsto vyválejte na tenký plát o tloušťce asi 2 mm a vykrajujte kolečka o průměru 6 cm. Vymažte sáček na potírání máslem a vykrájená kolečka do něj zarolujte.
- Pečte dozlatova při teplotě 180 °C.
- Až trubičky zezlátnou, vyjměte je z trouby, protože by se mohly příliš vysušit a později rozpadnout.
Náplň
- Cukr zkaramelizujte, zalejte smetanovým sýrem a míchejte dohladka, dokud se karamel nerozpustí.
- Směs odstavte, občas promíchejte a počkejte, dokud karamel nezhoustne.
- Do mléka přidejte pudink a vanilkový cukr, svařte a nechte vychladnout.
- Máslo o pokojové teplotě utřete do pěny, přidejte vychladlý pudink a po troškách karamel. Smíchejte do hladkého krému.
- Konce trubiček namočte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout. Náplň dejte do zdobícího sáčku a naplňte jí připravené trubičky.
- Vaše medové trubičky máčené v čokoládě jsou hotovy. Můžete podávat!
Inspirujte se recepty s polevami na vánoční cukroví! Trubičky nemusíte máčet pouze v polevě z čokolády.
Objevte další recepty
Medové Ferrero Rocher trubičky s čokoládovým krémem
Pokud toužíte po receptu na dobrotu, která z vašeho stolu opravdu rychle zmizí, je návod na tyto trubičky to pravé!
Vyzkoušejte jednoduchou medovou dobrotu, kterou ocení, nejen milovníci pralinek Ferrero Rocher.
Ingredience
Těsto
- 200 g pšeničné mouky
- 100 g másla (studeného)
- 100 g 18% zakysané smetany (studené)
- 1 polévková lžíce vanilkového nebo pravého vanilkového cukru (cca 16 g)
- špetka soli
- vaječný žloutek a lžíce mléka (na pomazání trubiček)
- 3 polévkové lžíce tekutého medu
Krém
- 250 g mascarpone (dobře vychlazené)
- 100 g nutelly
- 125 ml 36% smetany (dobře vychlazené)
- 10 g kakaa
- 30 g moučkového cukru
Posyp
- 80 g čokolády
- 60–70 g lískových oříšků
Postup
Těsto
- Do mixéru dejte mouku, cukr, sůl, máslo nakrájené na kostičky a smetanu. Míchejte, dokud těsto nebude na hranici mezi mokrým pískem a stejnorodým těstem, které se dá tvarovat. Přeneste ho do mísy, přidejte med a velmi rychle prohněťte a vytvarujte do kuličky. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 60 minut do chladničky.
- Předehřejte troubu na 200 °C, vyložte plech pečícím papírem. Formy na trubičky vymažte máslem.
- Na pomoučeném válu rozválejte těsto (asi 1–1,5 mm silné) a vykrájejte z něj dlouhé proužky, široké 1,5 cm.
- Těsto rozválejte do formiček v mírném sklonu tak, aby se překrývaly. Vyválené trubičky položte na připravený plech a potřete je rozšlehaným žloutkem s mlékem.
- Trubičky pečte 15–20 minut dozlatova.
- Po vyjmutí z trouby je nechte 15 minut odležet, než je vyjmete. Upečené trubičky nechte vychladnout na mřížce.
Posyp
- Zatímco trubičky chladnou, připravte si posyp.
- Ořechy nasekejte a dejte stranou na talíř.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Jakmile budou trubičky vychlazené, můžete jejich konce začít namáčet do čokolády a obalovat je v oříšcích.
- Než čokoláda na okrajích ztuhne (trubičky můžete dát na 15 minut do lednice), připravte si krém.
Krém
- Sýr mascarpone a nutellu vložte do mísy a stěrkou (ne mixérem) důkladně a jemně promíchejte.
- V míse smíchejte prosáté kakao a moučkový cukr, přilijte krém a promíchejte. Vše šlehejte mixérem se šlehacím nástavcem po dobu jedné minuty, dokud nevznikne hustý, lehce nadýchaný krém.
- Šlehačku opatrně vmíchejte stěrkou do mascarpone a nutelly.
- Krémem naplňte stěrku nebo cukrářský rukáv se špičkou, poté krémem naplňte trubičky.
- Máte hotovo!
Vyzkoušejte také skvělé recepty na štafetky, které chutnají jednoduše báječně!
Plněné vánoční trubičky z medového těsta
Milujete med a myslíte si, že by neměl chybět na vašem vánočním stole?
Pak se inspirujte následujícím jednoduchým receptem!
Ingredience
Těsto
- 400 g pšeničné mouky
- 2 vejce
- 150 g medu
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 3–4 polévkové lžíce husté 36% smetany
Krém
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce cukru s vanilkou
- 100 g másla
- 1/2 šálku karamelizovaných slunečnicových semínek
- 100 g hořké čokolády
- citronová šťáva
Postup
Těsto
- Smíchejte mouku s krupicovým cukrem a jedlou sodou, nakrájejte máslo. Přidejte tekutý med, vejce, smetanu a vypracujte těsto.
- Poté těsto rozválejte a nakrájejte na 2 cm dlouhé proužky.
- Každý proužek těsta zabalte do trubičky, obalte třtinovým cukrem, položte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 15 minut při 180 stupních.
Krém
- Vejce spařte cukrem a vanilkovým cukrem do běla. Poté vyjměte z páry a šlehejte, dokud nevychladne.
- Máslo utřete do nadýchané pěny a postupně, po lžících, přidávejte vaječnou směs. Podle chuti dochuťte citronovou šťávou.
- Směs rozdělte na 2 části, jednu nechejte světlou, do druhé přidejte slunečnicová semínka a polovinu čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni.
- Směsi dávejte zvlášť do cukrářských rukávů a plňte jimi vychladlé trubičky.
- Nahoře ozdobte zbylou tekutou čokoládou.
Nevíte si s trubičkami rady? Podívejte se na jednoduchý video návod!
Recepty na medové trubičky jsou oblíbené nejen u nás v Česku, ale také v zahraničí.
Inspirujte se nejrůznějšími recepty a přineste o letošních Vánocích na svůj stůl něco skutečně famózního, po čem se jen “zapráší”.
Užijte si spoustu zábavy při pečení!