E-shop vánoční osvětlení

Mozartovy koule s vlašskými ořechy

12. 9. 2025

I tato varianta receptu je zdravější. Především neobsahuje rafinované cukry.

INGREDIENCE

Marcipán:

  • 150 g mandlových plátků (nebo celých mandlí)
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 10 kapek mandlového extraktu
  • špetka soli

Pistáciový marcipán:

  • 50 g mandlových plátků (nebo celých mandlí)
  • 100 g pistácií
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • špetka soli

Čokoládový nugát:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 25 g kakaového másla
  • 5 lžička agávového sirupu
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

čokoládová poleva:

  • 40 g tmavé čokolády
  • 40 g kakaového másla

POSTUP

  • Vlašské ořechy si dáme opražit do trouby nahřáté na 175 °C a pražíme 15 minut.
  • Mezitím si rozmixujeme mandle téměř na máslo (začne se uvolňovat tuk). 
  • Poté přidáme i zbytek ingrediencí na marcipán a mixujeme do hladka. 
  • Poté těsto důkladně prohněteme a dáme bokem. 
  • Na přípravu pistáciového marcipánu budeme potřebovat pistácie a mandle. 
  • Obojí dáme do mixéru a opět mixujeme 3-5 minut. 
  • Následně přidáme zbytek surovin na přípravu pistáciového marcipánu, promixujeme, prohněteme a dáme bokem.
  • Na čokoládový nugát budeme potřebovat pražené vlašské ořechy, které rozmixujeme s povoleným kakaovým máslem. 
  • Poté přidáme zbytek ingrediencí na nugát, rozmixujeme, prohněteme a dáme bokem. 
  • Nyní můžeme tvarovat. 
  • Z pistáciového těsta si uděláme kuličky. 
  • Každou kuličku obalíme těstem s nugátem tak, že si z něj vytvoříme o něco větší kouli, rozplácneme ji a zabalíme do ní kuličku s pistáciemi. 
  • Tak stejně postupujeme i u další marcipánové vrstvy. 
  • Nakonec namáčíme do čokoládové polevy, kterou jsme si vytvořili z kakaového másla a čokolády nad vodní lázní. 
Koule slavného Mozarta s vlašskými ořechy.
veganupnorth.com

Autor článku Zuzka Pitříková

Patřím k těm jedincům, kteří milují Vánoce, vůni cukroví, domácí pohodu, koledy a všechno ostatního kolem toho. Právě proto jsem ráda, že o tomto jedinečném a úžasném čase mohu také psát.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.7 / 5 (31 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *