Mrkvová pomazánka s jablky a křenem
12. 9. 2025
Připravte si tuto jemnou, velmi chutnou a osvěžující dobrotu na chleba, která připomíná jaro a léto, ale je vhodná k podávání v jakoukoliv roční dobu.
Pokud chcete své hosty potěšit něčím zajímavým, třeba na Silvestra, je tato krémová pomazánka skvělou volbou.
Ingredience
- 500 g mrkve
- 2 malá jablka
- 2 malé cibule
- 250 ml vývaru (lahůdkový, instantní)
- 4 polévkové lžíce majonézy
- 2 lžičky křenu (čerstvě nastrouhaného)
- 6 lžic pažitky (nakrájené najemno)
- 4 krajíce chleba (pomazánka skvěle chutná s celozrnným chlebem)
- sůl a pepř
Postup
- Oloupejte mrkev, jablka a cibuli. Jablka rozčtvrťte a zbavte jádřinců.
- Vše nakrájejte na malé kostičky a přikryté vařte ve vývaru asi 20 minut na mírném ohni. Krátce před koncem vaření nechte tekutinu v otevřeném hrnci zcela vyvařit. Nechte vychladnout.
- Zeleninu najemno propasírujte, vmíchejte majonézu, 4 lžíce pažitky a křen, osolte a opepřete.
- Hotovou pomazánku namažte na chleba ve větší vrstvě.
- Chcete-li, můžete ji použít také jako dip na syrovou zeleninu nebo krekry.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě