E-shop vánoční osvětlení

Mrkvové sušenky s citronem a zázvorem

12. 9. 2025

Následující recept na vánoční mrkvové cukroví ze špaldové mouky je mezi ostatními sladkostmi příjemnou změnou. Je totiž příjemně osvěžující díky citronové kůře a pikantní díky zázvoru.

Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g mrkve nastrouhané najemno
  • 250 g másla
  • 1 kypřící prášek
  • citronová kůra z ½ citronu
  • kousek kořene zázvoru (zhruba 2 cm)

Postup

  1. Nastrouhanou mrkev smíchejte se změklým máslem.
  2. Přisypte mouku, kypřící prášek, citronovou kůru a oloupaný, najemno nastrouhaný, zázvor.
  3. Vypracujte těsto a dejte jej na 10 minut odpočinout.
  4. Z odpočinutého těsta tvarujte malé sušenky, případně použijte speciální sušenková vykrajovátka.
  5. Cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Sušenky pečte zhruba 10 minut na 180 °C.

Špaldová mouka není v žádném případě vhodná pro lidi s alergií na lepek! Máte-li v plánu upéct bezlepkové mrkvové cukroví, je třeba zvolit bezlepkovou mouku, jako je například mouka jáhlová, pohanková, rýžová nebo kukuřičná.

Zdravé mrkvové sušenky s citronovou kůrou a zázvorem.
zdroj: pinterest.ca

Máte-li rádi povidla, inspirujte se chutným receptem na důlkové cukroví s povidly.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.7 / 5 (28 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *