E-shop vánoční osvětlení

Nejlepší domácí celozrnná veka

12. 9. 2025

Tento recept na domácí zdravý chléb je měkký a vyrobený ze jen zdravých surovin, jako je celozrnná mouka, slunečnicová semínka, mák, sezamová semínka, ovesné vločky, lněné semínko a kapky medu.

Co budeme potřebovat

  • 300 ml mléka (klidně použijte neslazené mandlové mléko)
  • 40 g mletých ovesných vloček
  • 1 lžíce medu
  • 2 1/4 lžičky droždí
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 300 g hladké
  • 110 g celozrnné mouky
  • 2 polévkové lžíce lněného semínka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce máku

Na posypání

  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • mák a sezamová semínka (volitelně)

Postup

  • Zahřívejte mléko v malém hrnci, poté vmíchejte vločky, droždí a med. Nechte směs odležet, asi 5 minut.
  • Poté do téže mísy vmíchejte rozpuštěné máslo.
  • Ihned přidejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, len a sůl promíchejte.
  • Přidejte slunečnicová semínka, sezamová semínka a mák a jemně vmíchejte do těsta.
  • Těsto položte na dobře pomoučený povrch a rukama těsto hněťte 10 minut.
  • Po hnětení z těsta vytvarujte kouli a vložte ho do velké mísy vytřené asi 1 lžící oleje a těsto taktéž obalte v oleji.
  • Zakryjte a nechte těsto kynout asi 90 minut.
  • Dále vymažte formu na chleba.
  • Poté, co těsto vykyne, ho ještě asi 1 minutu prohněťte, a poté vložte do připravené formy.
  • Zakryjte ho a nechte ho znovu kynout po dobu 60–90 minut.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • V malé misce rozklepněte vejce a potřete povrch domácí veky. Navrch těsta nasypte ještě pár semínek.
  • Pečte 35–40 minut, nebo dokud veka není navrchu lehce zlatavá a bochník nezní při poklepání dutě.
  • Po upečení veku nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklepněte dochladit alespoň na 2 hodiny než ho začnete krájet.

Podávejte své pohoštění v obýváku, který je vyzdobený těmi nejkrásnějšími girlandami, které jsme pro vás zrecenzovali!

Vynikající měkký chléb posypaný semínky.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

4.6 / 5 (11 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *