Nepečené karobové karamelové košíčky
12. 9. 2025
Toto raw vánoční cukroví z vlašských ořechů je zajímavé svým obsahem. Najdete v něm totiž karob, což je prášek vyrobený z plodu subtropického stromu jménem Rohovník obecný. Jedná se o zdravější alternativu kakaa nebo čokolády.
Ingredience
Na výrobu svrchní krusty:
- 1 šálek kešu oříšků
- 1 šálek vlašských oříšků
- 1 šálek datlí
Na výrobu karamelové vrstvy:
- 1 šálek datlí
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilky
- špetka soli
- asi ¼ šálku vody
Na výrobu karobové vrstvy:
- ¼ šálku prášku karob
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- ½ šálku agávového nebo javorového sirupu
- asi ¼ šálku vody
Postup
Krusta:
- Ořechy rozmixujte a přidejte datle, které vytvoří lepivou spojovací hmotu.
- Připravte si papírové košíčky nebo jiné formičky, jejichž dno touto směsí potřete.
- Takto připravené košíčky odložte stranou a vrhněte se na výrobu karamelu.
Karamel:
- Smíchejte všechny ingredience v kuchyňském robotu nebo v mixéru, a to tak, aby vznikla hladká hmota. Pokud potřebujete zmírnit hustotu hmoty, přidejte malé množství vody.
- Tuto směs vložte na dno připravených košíčků (naplňte košíčky asi do poloviny) a dejte do ledničky vychladit.
Krobová vrstva:
- Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte do hladka. Tuto směs dejte na karamelovou kůru již vychlazených košíčků a opět vložte do ledničky, a to asi na 30-60 minut.
- Jakmile košíčky ztvrdnou, můžete raw cukroví podávat. Cukroví bude držet tvar, proto se můžete rozhodnout, zda jej budete servírovat v papírových košíčcích, nebo je z formiček vyjmete a budete je servírovat jen tak.
- Na závěr můžete košíčky posypat kokosem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě